Через російську війну понад 25% дітей не мають доступу до повноцінної шкільної освіти

Дата: 16 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Через воєнні дії та регулярні ракетні обстріли з боку Російської Федерації понад 25% дітей, які нині перебувають в Україні, позбавлені можливості повноцінно навчатися.

Про це повідомляють “Тексти” з посиланням на дані Інституту освітньої аналітики.

Українське освітнє відомство повідомило, що станом на квітень 2024 року 628 489 дітей в Україні навчаються дистанційно, ще 298 833 — у змішаному форматіі Тобто частково в школі, частково онлайн. Регулярно відвідують школу 2 727 483 дитини. Але навіть ті, хто ходить до школи, часто позбавлені можливості навчатися під час повітряних тривог.

Видання нагадує, що зазвичай шкільні укриття розраховані лише на те, щоб вмістити дітей, а не організувати повноцінне навчання для всіх класів.

Видання вказує, що онлайн-школа вчить набагато гірше, ніж очна. Не поодинокі випадки, коли  вчителі самоусуваються і багато матеріалу діти змушені опрацьовувати самостійно. Зазвичай їм допомагають батьки й репетитори — це давня проблема, яка особливо загострилася в онлайн-навчанні.

Якщо підліткам ще вдається розібратися самостійно, то учням молодшої та середньої школи навчатися без вчителя дуже важко. Це підтверджує дитяча клінічна психологиня Ірина Королець

“На заняттях вчителю важливо підтримувати зоровий контакт з учнями, супроводжувати розповідь наочними елементами, володіти голосом. Що менший вік дитини, то інтерактивнішим і різноманітнішим має бути навчання: подивилися на дошку, послухали, пописали, почитали, повідповідали, порухалися. Крім того, діти копіюють поведінку одне одного в класі, що позитивно впливає на навчанні. На жаль, усього цього важко досягти під час онлайн-навчання”, — каже психологиня.

“Тексти” констатують, що механізм навчання в умовах війни досі недосконалий. Онлайн-формат допомагає захистити дітей від небезпеки. Але навчання фактично заморожується під час повітряної тривоги, адміністрація не контролює якість викладання на онлайн-уроках і не допомагає вчителям, які погано підлаштувалися під дистанційне навчання, а школярі позбавлені можливості соціалізуватися. Ці проблеми треба вирішувати негайно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter