“Сага жаху та відчаю, якій не видно кінця”: Amnesty International випустила заяву до річниці початку протестів у Білорусі

Дата: 09 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Після спірних президентських виборів у Білорусі у серпні минулого року влада Олександра Лукашенка розгорнула кампанію жорстоких репресій проти інакомислення та скоїла безліч порушень прав людини та злочинів, передбачених міжнародним правом, тисячі жертв досі не отримали справедливості.

Про це йдеться у заяві Amnesty International, оприлюдненій на сайті організації до річниці виборів.

Джерело: amnesty.org

Порушення включають незаконне застосування сили, свавільне затримання, катування та інші види жорстокого поводження, примусові зникнення та викрадення людей, політичні переслідування за сфабрикованими звинуваченнями.

У повідомленні уточнюється, що десятки правозахисних неурядових організацій та інших організацій громадянського суспільства самовільно закриті, багато їхніх співробітників заарештовані як підозрювані у сфабрикованих кримінальних справах або змушені виїхати. Щонайменше троє мирних протестувальників загинули внаслідок застосування сили поліцією. Сотні скаржилися на катування. 

“Сотні вже названі підозрюваними у злочинах або засуджені та відправлені до в’язниці на тривалі терміни, включаючи дитину. Криза з правами людини, що розгортається в Білорусі, – це сага жаху та відчаю, якій не видно кінця”, – сказала директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Струтерс.

Вона нагадала, що злочини міжнародного права, вчинені проти жителів Білорусі, не мають строку давності.  

“Світ не повинен залишатися осторонь. Цей жахливий розділ (історії Білорусі. – Ред.) закриється лише тоді, коли останній, хто пережив порушення прав людини в країні, отримає відшкодування, а всіх винних за злочини проти людей притягнуть до відповідальності”, – заявила правозахисниця.

У міжнародній правозахисній організації наголосили на тому, що уважно стежили за подіями в країні за останній рік і підготували звіт, що розкриває використання білоруською владою системи правосуддя як репресивного інструменту для покарання тих, хто пережив катування, а не підозрюваних у скоєнні злочинів. 

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів. 

За даними правозахисників, від репресій у країні постраждали близько 30 тисяч людей. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив уже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, і про умови утримання та поводження з тисячами затриманих.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter