Через посилення обстрілів РФ збільшилася кількість переселенців із Сумщини. Дедалі більше ВПО потрібна психологічна допомога – “Крим SOS”

Дата: 04 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Через посилення обстрілів у прикордонних громадах Сумщини, у квітні збільшилася кількість громадян, які були вимушені тимчасово переїхати до інших областей України: Чернігівської, Хмельницької, Житомирської та Тернопільської. Водночас до областей, які розташовані далі від зони бойових дій, і далі прибувають ВПО з Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Про це інформує правозахисна організація “Крим SOS”

Фасилітатори “Крим SOS” протягом квітня 2023 року зафіксували та опрацювали 3 710 звернень від внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у 14 областях України. Більшість ВПО потребує гуманітарної допомоги, але зростає кількість запитів про необхідність консультації психолога.

Найбільш нагальною залишається потреба вимушених переселенців у гуманітарній допомозі. 75 % від усіх звернень ВПО за квітень стосуються потреби у харчових продуктах, засобах особистої гігієни, побутовій хімії, товарах для дому, одязі, дитячому харчуванні тощо.

За спостереженнями фасилітаторів “Крим SOS”, усе більше ВПО, які перебували чи перебувають у місцях обстрілів, звертаються за психологічною допомогою.

У правозахисній організації нагадують, що можна записатися на консультацію психологині “Крим SOS” через месенджери Signal, Telegram, WhatsApp за номером: +38 050 867 84 28. Спеціалістка працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00.

Крім того, як мовиться у повідомленні, гострою для переселенців лишається потреба в ліках та медичних послугах. Особливо це стосується вразливих верств населення.

“Вартість та доступність ліків і медичних послуг досі є проблемою для людей, які покинули домівки через війну Росії проти України. Майже кожен третій запит від ВПО у квітні цього року стосувався питань про фінансову допомогу та державних виплат”, – повідомляють правозахисники.

Фасилітатори “Крим SOS” індивідуально спілкуються з вимушеними переселенцями та фіксують основні проблеми у галузях юридичного та соціального захисту, роботи з дітьми тощо. Наразі фасилітатори працюють у 14 областях України: Вінницькій, Полтавській, Сумській, Черкаській, Тернопільській, Львівській, Рівненській, Чернігівській, Хмельницькій, Житомирській, Київській, Волинській, Чернівецькій та Івано-Франківській.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter