Через підрив дамби ГЕС на правобережжі Херсонщини затопило близько 10 тисяч гектарів полів

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

За попередніми оцінками, внаслідок підриву російськими окупантами дамби Каховської ГЕС лише на правому березі Херсонщини затопило близько 10 тисяч гектарів сільськогосподарських земель. На окупованих територіях обсяг у декілька разів більший. 

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Фото: Міністерство аграрної політики та продовольства України

Детальна інформація буде відома найближчими днями після аналізу знімків та інформації про розмір затоплення. 

“Знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на Півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії та водокористувачі, а й джерела питного водопостачання населених пунктів”, – наголосили в міністерстві. 

Негативні наслідки знищення Каховської ГЕС також будуть і для рибного господарства. Вже фіксується масова загибель риб – як молодих, так і дорослих. Оскільки щойно закінчився період нересту, внаслідок падіння рівня води ікра висохне на змілілих ділянках. 

Крім того, винесена з потоком води фауна водосховища в заплави, що утворилися нижче за греблю Каховської ГЕС, також загине, бо під час зниження “повеневої” хвилі ці біоресурси опиняться на суходолі. 

Ще однією проблемою, як кажуть у Мінагрополітики, стане потрапляння прісноводної риби та інших біоресурсів у солоні води Чорного моря та їхня загибель. Водночас і чорноморська фауна від масивного напливу прісної води також може загинути.

Збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 тисяч тонн або близько 4 мільярдів гривень. Усього, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі всіх біоресурсів становитимуть до 10,5 мільярдів гривень.

“Негативні наслідки спустошення водних біоресурсів будуть прослідковуватися протягом кількох років поспіль, навіть при заповненні ложа Каховського водосховища найближчим часом. Оскільки поновлення кількісного та якісного складу популяцій риб, відновлення донних ценозів кормової бази потребує багато часу”, – підсумували в міністерстві.

Нагадаємо, що Офіс генерального прокурора розпочав провадження щодо підриву на Каховській ГЕС, зокрема, за статтею про екоцид, а в публічних заявах українські посадовці наголошують, що влаштований Росією підрив став найбільшою техногенною катастрофою в Європі за десятиліття. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter