Через Мінсоцполітики гуманітарні вантажі для протидії коронавірусу простоюють до п’яти місяців – ООН

Дата: 11 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Україна не створила умов для безперешкодної та вчасної допомоги гуманітарних організацій під час коронавірусної пандемії, що стало перешкодою для охорони здоров’я на тимчасово окупованих територіях.   

Про це під час дискусії Правозахисної НеКонференції “COVID-19: нові виклики у сфері захисту прав постраждалих від збройного конфлікту” повідомила Дарина Толкач, радниця зі зв’язків з державними органами Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA Ukraine). 

“Доступ до необхідних ліків, до тестування під час пандемії найгостріше стоїть для мешканців тимчасово окупованих територій, а отже це все покладено на гуманітарні організації, які постачають гуманітарну допомогу на окуповану територію”, – сказала вона.

Представниця Управління ООН з координації гуманітарних справ нарікає, що наразі законодавчо не врегульовано питання оперативного доставлення гуманітарної допомоги до України. 

“Від початку пандемії були спроби на рівні Міністерства соціальної політики (Мінсоцполітики) спростити процедуру ввезення товарів та вантажів, спрямовані полегшити ситуацію у відповідь на коронавірусну пандемію. 4 серпня 2020 року Мінсоцполітики скасувало спрощені процедури, отже тепер величезна кількість допомоги від агенцій ООН, ВООЗ та інших гуманітарних організацій, зокрема обладнання та індивідуальний захист від коронавірусу, мають пройти процедуру в Мінсоцполітики з отримання статусу гуманітарного вантажу. Ці вантажі перебувають у невизначеному статусі від чотирьох до п’яти місяців”, – розповіла Толкач.

Водночас вона пояснила, що допомога з ліками та обладнанням для тестувань, які мають прямувати на непідконтрольні уряду України території, не можуть, відповідно до нормативно-правового регулювання, вважатися гуманітарними вантажами через листи-підтвердження від органів місцевої влади про доцільність гуманітарної допомоги, які вимагає Мінсоцполітики.

“Листи-підтвердження від де-факто влади на окупованих територіях не можна надати Мінсоцполітики. Отже, люди на окупованих територіях не отримують необхідної гуманітарної допомоги у формі ліків та обладнання, необхідних для ефективного реагування та забезпечення доступу до медичної допомоги”, – пояснила Толкач.       

З посиланням на чорновий варіант Плану гуманітарного реагування на наступний рік вона повідомила, що у 2021 році 3,4 млн мешканців окупованих територій потребуватимуть гуманітарної допомоги.  

Нагадаємо, минулої доби в тимчасово окупованому Криму зафіксували черговий антирекорд з хворими на коронавірус. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter