Через мінну небезпеку мешканцям Київщини поки не рекомендують повертатися додому

Дата: 12 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Обласна влада не рекомендує мешканцям деокупованих міст Київщини повертатися додому.

Про це 12 квітня в ефірі національного телемарафону повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Павлюк.

Руйнування після авіаобстрілів у м. Бородянка Київської області

“Ми не рекомендуємо наразі повертатися людям до деокупованих районів. Насамперед це мінна небезпека, небезпека, залишена окупантами, боєприпаси, які не розірвалися, мінні пастки”, – розповів він.

Павлюк також повідомив, що в розмінуванні також допомагають інші області. На Київщині працюють 19 розрахунків саперів.

Крім того, Павлюк припустив, що електропостачання області вдасться відновити до 31 травня. Наразі газопостачання відсутнє у 85 населених пунктах.

“Всього 14 мостів знищено по області за період окупації. Поки ми робимо тимчасові мости, ставимо понтони, на кінець тижня плануємо запустити основну артерію, це Київ – Чоп. Там також буде встановлено тимчасовий міст, працюють військові. На жаль, такої ж спроможності ми не зможемо домогтися, але паралельно йде відновлення основного моста”, – розповів голова ОВА.

Він припустив, що на відновлення моста знадобиться загалом чотири місяці. Водночас Павлюк повторив, що пропускна можливість тимчасових споруд обмежена, і ще раз закликав місцевих жителів почекати з поверненням.

На питання, чи відомо, коли таке повернення стане можливим, голова області вказав на те, що наразі планується дві черги робіт. Основні роботи триватимуть до кінця поточного місяця.

“Основна черга – кінець квітня. Тоді ми більш-менш плануємо забезпечити населені пункти можливістю проживання та руху людей. І друга дата – це кінець травня. От на ці дві дати орієнтуватися можна. Я думаю, наприкінці квітня, можливо навіть перед Великоднем, ми зорієнтуємо на можливість повернення до тих чи інших пунктів. Але кінець травня – це більш-менш реальна дата, коли люди можуть безпечно повертатися до районів”, – сказав він.

Павлюк додав, що райони, які залишатимуться замінованими, будуть очеплені та помарковані. Найбільш замінованими наразі лишаються, за його даними, Ірпінь, Буча, Гостомель, Бородянка, Бучанський район та південний захід Іванківського району.

У своєму відеозверненні президент України Володимир Зеленський повідомив, що Росія зробила все можливе, щоб повернення цивільних додому було максимально небезпечним. За його словами, через дії окупаційної армії територія України вважається найбільш забрудненою у світі мінами. Президент назвав такі дії російських військ воєнними злочинами.  

Російські війська свідомо зробили все, щоб убити чи покалічити якомога більше цивільних, навіть коли були змушені відступати з нашої землі. Без відповідних наказів вони б цим не займалися.

Володимир Зеленський

Минулого тижня Держслужба з надзвичайних ситуацій оголосила пошук добровольців із цивільного захисту, щоб “розбирати завали, рятувати людей, надавати допомогу потерпілим, розвантажувати гуманітарні вантажі” на звільненій від російських загарбників території. Для охочих долучитися підготували анкету за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter