Через аномальну спеку в Україні сталася низка пожеж на об’єктах енергопостачання

Дата: 14 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Через пожежу, спричинену спекою, у західному регіоні України вимикалась високовольтна повітряна лінія електропостачання, також через спеку виникла пожежа на високовольтній підстанції, що зʼєднує енергосистеми України та Молдови.

Про це 14 липня повідомила пресслужба Міністерства енергетики.

Фото з відкритих джерел

Пожежі оперативно ліквідували, уточнили в відомстві.

Також тут розповіли, що через масовані російські обстріли в енергосистемі існує дефіцит потужностей. Протягом минулої доби, 13 липня, для його часткового покриття Україна додатково залучала аварійну допомогу з енергосистеми Польщі, 14 липня планувалося задіяти Польщу та Словаччину.

За даними Міненерго, через бойові дії та техпорушення на ранок 14 липня залишалися знеструмленими 490 населених пунктів. Так, у Дніпропетровській області через бойові дії вимикалася повітряна лінія електропередачі, що призвело до знеструмлення підстанції та побутових споживачів. Пізніше лінію повторно відключили через пожежу, причини якої зʼясовуються, уточнили у відомстві.

Нагадаємо, що Україні зараз діють графіки погодинних вимкнень світла. Головна причина їх застосування – наслідки ворожих атак на об’єкти енергетичної інфраструктури.

Водночас на дефіцит потужностей впливає зростання споживання електроенергії через літню спеку.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ситуація в енергетиці має покращитися вже з 20 чисел липня.

“Продовжуємо децентралізацію енергетики. Маємо програми підтримки для домогосподарств, ОСББ, малого та середнього бізнесу, великого бізнесу, аби всі могли встановити додаткову генерацію. Це і сонячні панелі, і вітряки, і міні-ТЕЦ. Даємо гранти та пільгові кредити”, – написав він на своїй сторінці у фейсбуку.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що станом на червень 2024 року російські окупанти знищили 80% теплової та третину гідрогенерації електрики України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter