Чехія хоче координувати збір доказів воєнних злочинів росіян в Україні

Дата: 17 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Чеський міністр юстиції Павло Блажек заявив, що Чехія хоче разом з іншими країнами, які також розслідують воєнні злочини в Україні, координувати збір доказів для судового процесу.

Про це повідомляє Радіо Прага

Павло Блажек та верховний прокурор Чехії Ленка Брадачова обговорили це питання з головою Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі Петром Хофманським. За словами Брадачової, цілком імовірно, що для розгляду злочинів, скоєних під час російського вторгнення в Україну, буде створений особливий трибунал.

Окрім України розслідування веде кілька країн, переважно європейських, зокрема Чехія та безпосередньо Міжнародний кримінальний суд у Гаазі.

16 травня в штаб-квартирі МКС у Гаазі представники Чехії обговорили з Хофманським питання ефективного ведення роботи на всіх рівнях.

“Не можна допустити, щоб відбувалася подвійна робота, а головне, різнобій в оцінюванні доказів різними країнами. Цим відразу ж скористається захист”, – наголосив Блажек. Очільник мін’юсту вважає, що Чехія може розвивати співпрацю щодо розслідування під час свого головування в ЄС, тобто в другій половині цього року.

У Чехії розслідування веде Національний центр боротьби з організованою злочинністю, який, крім того, збирає свідчення українських біженців. Ту ж роботу проводить Велика Британія, Польща та країни Балтії.

Раніше заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов повідомив, що Україна вже підготувала проєкти відповідної нормативно-правової бази та статутних документів для якнайшвидшого запуску роботи спеціального трибуналу з розслідування злочинів агресії Росії проти України.

За словами Смирнова, заяву про створення такого трибуналу вже підтримали “європейські та світові інтелектуали, провідні юристи-міжнародники та громадські діячі”.

Окрім того, як розповів заступник голови ОП, Україна наразі працює над створенням “Книги катів”, до якої ввійдуть відомості про “кожного військового злочинця Росії, причетного до війни та звірств, які вчинялися та вчиняються на території України”.

Відомо також, що в США сенатори від республіканців та демократів працюють над законопроєктом, який дозволить судам розглядати справи про воєнні злочини, навіть якщо учасники цих злочинів не є громадянами США.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter