У Сенаті США готують новий закон про воєнні злочини російських окупантів в Україні

Дата: 17 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У США сенатори від республіканців та демократів працюють над законопроєктом, який дозволить судам розглядати справи про воєнні злочини, навіть якщо учасники цих злочинів не є громадянами США.

Про це повідомляє видання The New York Times із посиланням на копію законопроєкту.

Провідні сенатори обох партій уклали угоду про розширення закону щодо воєнних злочинів 1996 року, саме це дасть можливість розглядати справи про воєнні злочини, до яких не причетні громадяни США.

Видання пов’язує появу цього законопроєкту з діями російських окупантів проти цивільних українців і виявленням масових поховань у тих регіонах України, які перебували або й досі – під окупацією російських військ.

Ідея законопроєкту полягає в тому, щоб того, хто скоїв воєнні злочини за кордоном, а пізніше прибув до США, можна було б притягнути до відповідальності.

Убивства мирних жителів і виявлення масових поховань у частинах України, які були окуповані російськими військами, спричинили міжнародний резонанс.

“Сполучені Штати не мають бути безпечним притулком для воєнних злочинців, які хочуть уникнути правосуддя у своїй рідній країні… Цей законопроєкт посилає сильний сигнал про те, що людей, які вчиняють воєнні злочини, тут не вітають і їх слід карати, незалежно від того, де було скоєне їхнє правопорушення та хто став їхньою жертвою”, – заявив сенатор Грасслі, автор законопроєкту.

Сенатор Дурбін сказав, що цей законопроєкт заповнить “кричущу прогалину в наших законах”, щоб забезпечити притягнення до відповідальності іноземних воєнних злочинців у Сполучених Штатах.

“Зловмисники, які чинять невимовні воєнні злочини, такі як відбуваються наших очах в Україні, повинні бути притягнуті до відповідальності… Ми маємо повноваження та відповідаємо за те, щоб Сполучені Штати не використовувалися як безпечний притулок виконавцями цих жахливих злочинів”, – наголосив сенатор у заяві. 

Попри політичні розбіжності провідні законодавці Комітету юстиції, вважають, що цей проєкт має реальні шанси швидко стати законом.

Члени комітету повідомили, що сенатори все ще ведуть перемовини з членами Палати представників щодо можливого супутнього законопроєкту та очікують подати цей захід пізніше цього тижня.

Ухвалений конгресом 1996 року закон про воєнні злочини інкорпорує частину міжнародних законів війни у внутрішнє законодавство США.

Законопроєкт, який можуть ухвалити найближчим часом, усуне це обмеження та дасть можливість застосовувати закон до будь-якої ситуації, коли правопорушник перебуває в США, незалежно від його громадянства чи громадянства його жертви.

Законопроєкт також скасовує термін давності щодо воєнних злочинів, отже судове переслідування буде можливе через багато років.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter