Чеченців, яких тримали в “тюрмі для геїв”, стратили пострілами в потилицю – “Новая газета”

Дата: 24 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Чеченців Шото-Шаміля Акаєва й Аюба Ібрагімова, які перебували в “таємній в’язниці для геїв” на території республіки, вбили 30 березня 2017 року пострілами в потилицю з близької відстані.

Про це повідомляє “Новая газета” з посиланням на судово-медичну експертизу, отриману в процесі перевірки Слідчого комітету.

За офіційною версією, Акаєва й Ібрагімова застрелили нібито під час спроби нападу на поліцейських. Перевірку Слідком проводив за заявою громадянина Росії, жителя Пермського краю Максима Лапунова, який проживав у Чечні протягом двох років. У жовтні 2017 року його затримала місцева поліція і доставила в Управління карного розшуку МВС Чечні, де, за словами Лапунова, його незаконно утримували в підвалі два тижні та били. Від нього вимагали, зокрема, видати чеченців, з якими він вступав у близькі стосунки. Заявник зумів вибратися з в’язниці завдяки допомозі родичів.

Як пише “Новая газета”, у заяві на ім’я голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна Лапунов дав докладні описи місця свого ув’язнення, а також співробітників поліції, які були присутні там. За його словами, одночасно з ним у підвалі перебували десятки затриманих. Частину з них доставили туди за аналогічними звинуваченнями, частину – на інших формальних підставах. Він також вказав, що бачив у в’язниці Акаєва й Ібрагімова. За заявою Лапунова, їх тримали в ній більше 40 діб, намагаючись “вибити” зізнання в причетності до вбивства.

У результаті слідчі встановили, що Акаєв та Ібрагімов зникли 6 лютого 2017 року і були вбиті через півтора місяця. Однак відмовилися порушувати кримінальну справу у зв’язку з тим, що “обставини, викладені в заяві Лапунова, що стосуються його незаконного затримання, не отримали об’єктивного підтвердження”.

Нагадаємо, минулого четверга в ОБСЄ представили доповідь про порушення прав людини в Чечні. У ній проаналізовано повідомлення про злочини на території республіки з 1 січня 2017 року по 31 січня 2018 року. Одним з основних епізодів доповіді стала кампанія проти чеченських геїв. Під час двох хвиль їх переслідування затримали сотні людей. Пік цих затримань припав на кінець лютого – початок березня 2017 року. Жертв поміщали в незаконне місце позбавлення волі та катували. Незважаючи на масштаби каральної кампанії, жоден із чеченців не звернувся до російських правоохоронних органів. Громадянин Росії Максим Лапунов виступив єдиним таким заявником.

Дослідчу перевірку за заявою Лапунова здійснювали чеченські правоохоронні органи. У листопаді 2018 року через погрози і тиск на родичів заявник виїхав з Росії разом із сім’єю. У березні 2018 року слідство винесло п’яту і остаточну постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за заявою Лапунова.

Навесні повідомлялося, що за останній рік з Чеченської республіки виїхали 114 геїв та їхніх рідних, які стали жертвами переслідування місцевої влади через гомосексуальність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter