Частка публікацій українською мовою в соціальних мережах збільшилася до 56% – дослідження

Дата: 28 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Частка публікацій українців державною мовою в українському сегменті соціальних мереж наразі переважає.

Про це повідомив керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу Сергій Стуканов під час презентації результатів досліджень “Вебсторінки українських ЗМІ у розрізі мовних версій” та “Українська мова у соцмережах”, пише Укрінформ.

Він наголосив, що частка публікацій в українському сегменті соціальних мереж, написаних державною мовою, вперше за час проведення досліджень перевищила половину. Станом на серпень-вересень 2024 року 56% дописів були створені українською мовою.

За його словами, решта публікацій, тобто 44%, була написана російською.

Стуканов також зазначив, що ще у 2020 році частка української мови в соцмережах була доволі низькою і становила лише близько 15%. Проте 2022 року відбувся значний підйом до 37–38%, а у 2023 році українська мова вже охопила майже половину публікацій. Сьогоднішня динаміка зміцнення української мови в соціальних мережах лише підтверджує загальну тенденцію.

Експерт зауважив, що “відкату” в мовній ситуації не спостерігається.

Дослідження охоплювало аналіз близько 2 тисяч вебсторінок українських медіа та 1,11 мільйона публікацій, створених в Україні на різних іноземних платформах, зокрема у фейсбуку, іксі (колишній твіттер), інстаграмі, ютубі, тіктоку та інших.

Нагадаємо, що з початку цього року по вересень уповноважений із захисту державної мови видав 49 попереджень та наклав 16 штрафів за порушення закону про мову в інтернеті.

Зокрема, санкції застосовували через відсутність українськомовної версії вебсайтів або за автоматичне завантаження сайту іноземною мовою, що є порушенням 27 статті Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter