Частині полонених моряків провели психіатричну експертизу – адвокат

Дата: 02 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Полоненим українським морякам Денису Гриценку, Михайлу Власюку, Андрію Драчу та В’ячеславу Зінченку провели психіатричну експертизу без адвоката.

Про це повідомив захисник моряків Микола Полозов у Facebook.

Моряк Гриценко розповів адвокату, що експертизу проводили 26 березня. 

“Вивозили в інститут Сербського для проведення психіатричної експертизи. Експертиза проходила за відсутності адвокатів”, – наголосив Полозов. 

Водночас російське слідство видало постанову про відмову в задоволенні клопотання про присутність адвоката під час проведення експертизи лише 1 квітня. 

“Під час експертизи Денис Гриценко відповів на запитання експертів у межах ст. 17 III Женевської конвенції, яка регламентує правила поведінки військовополоненого у процесі проведення допиту. Відповідати на запитання про фактичні обставини Денис Гриценко відмовився. Розповів, що возили їх весь день, разом із Захарченком, Арашуковим та іншими знаменитими “постояльцями” Лефортова. На кілька годин завозили на збирання в Бутирку для пересадки в інший автозак”, – написав адвокат. 

Також Полозов розповів про деталі перебігу справи Гриценка: слідство ознайомило чоловіка та його адвокатів із двома постановами про призначення експертизи бойових модулів на артилерійських катерах “Нікополь” і “Бердянськ” та клопотанням про долучення доповіді УВКПЛ ООН, згідно з якою всі 24 моряки вважаються військовополоненими. 

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму таранили, обстріляли і захопили українські катери “Бердянськ” і “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, які прямували з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку.

Після атаки прикордонників РФ на українські військові катери і взяття в полон українських моряків російські суди в Криму заарештували 24 українських військових. Троє з них під час атаки росіян дістали поранення. Українським військовослужбовцям висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до шести років позбавлення волі. Під час допитів усі українські військові заявили слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими. Нещодавно ООН визнала моряків військовополоненими. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter