“Час приглушити свободу слова”: депутатка від “Слуги народу” про справу Марусі Звіробій

Дата: 29 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Колишня журналістка та чинна народна депутатка від партії “Слуга народу” Ольга Василевська-Смаглюк заявила, що в Україні “вже час приглушити свободу слова” і “з поваги до інституту президентства фільтрувати висловлювання”.

Про це вона заявила в ефірі телеканалу “Настоящее время”, коментуючи відкриті ДБР провадження стосовно депутатки Софії Федини та волонтерки Марусі Звіробій, яких звинувачують у погрозах президентові Володимиру Зеленському через їхній відеоблог.

“Мені здається, що у нас у країні настільки сильна свобода слова, що її вже час приглушити, з поваги до інституту президентства фільтрувати свою мову”, – сказала Василевська-Смаглюк.

Вона також повідомила, що голосуватиме за зняття недоторканності з Федини, але не за притягнення до відповідальності.

Водночас, за її словами, підозри щодо Звіробій можуть бути більш обґрунтованими, адже в її помешканні знайшли мисливську зброю.

Пізніше, коли заяву Василевської-Смаглюк поширили українські ЗМІ, вона написала пост на своїй фейсбук-сторінці, де пояснює, що її слова вирвали з контексту і “вона просто закликала людей до самоцензури”.

“Я вважаю погрозу життю президенту погрозами його життю. Натомість мій співрозмовник Ахтем Чийгоз розцінює це як образу честі та гідності. А якщо хтось може скористатися цими заявами і втілити їх в життя? А вину покладуть на того, хто погрожував? Це теж буде образою честі та гідності?

Так скоро для нас може стати нормою “бєй жидов” або заклики до переслідування секс-меншин тощо. Тоді і газ, і печі, і вбивства стануть повторенням помилок, які передували трагедіям Голокосту. А я боюся цього на генному рівні.

Тому я засуджую висловлювання, які до цього закликають, і звертаю увагу на доцільність самоцензури в людей, у яких є схильність думок про вбивства та знищення. Звідси й остання фраза про обмеження саме такої свободи слова. І ще раз підкреслю: між свободою слова і погрозами розправи на адресу президента є велика різниця”, – написала депутатка.

Нагадаємо, вранці 28 листопада слідчі Державного бюро розслідувань прийшли з обшуками до волонтерки та доброволиці Марусі Звіробій (справжнє ім’я Олена Самбул (Біленька).

У ДБР підозрюють в погрозі вбивством президенту Володимирові Зеленському та закликах до повалення конституційного ладу. Максимальне покарання за цими статтями до 15 років позбавлення волі. Підозри висунули через те, що Звіробій разом з народною депутатко від “Європейської солідарності” Софією Фединою розмістили в соцмережах відео, де вони звинувачували Володимира Зеленського в спробі капітуляції перед Росією та припускали, що може статись із ним на передовій, куди він приїхав перед розведенням військ у Золотому.

“Там ненароком може вибухнути граната, а ще там обстріли бувають. Було б найкрасивіше, щоб це все сталося під час московського обстрілу, коли дехто в білій чи голубій сорочечці припреться на передову”, – казала на відео депутатка Федина.

Маруся Звіробій назвала обшуки, які пройшли в неї, політичним переслідуванням, та повідомила, що слідчі ДБР вилучили у неї легально зареєстровану зброю.

Зі свого боку адвокат Звіробій повідомив про низку порушень під час обшуків. Зокрема, про те, що понятих слідчі спеціально привезли із собою з Києва до Калинівки. Також під час обшуку були присутні співробітники СБУ, що суперечить чинному Кримінальному процесуальному кодексу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter