Церемонія нагородження Docudays UA почалась з акції на підтримку Сенцова

Дата: 31 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Церемонія нагородження переможців Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у київському Будинку кіно почалась з акції на підтримку українського кінорежисера Олега Сенцова, якого Росія незаконно тримає в ув’язненні.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, 30 березня перед початком заходу всі гості, глядачі та учасники фестивалю підняли над головами жовті плакати з написом #FreeSentsov.

Плакати були підготовані міжнародною правозахисною організацією Amnesty International, вони були заздалегідь розкладені на кожному кріслі кінозали, зі зворотного боку був заклик писати Олегу листи та адреса в колонії.

“Підтримайте Олега Сенцова! Листування – єдиний спосіб зв’язку Олега із зовнішнім світом. Напишіть йому листа зі словами підтримки на адресу: 677004, г. Якутск, ул. Очиченко, д.25, Сенцову Олегу Геннадьевичу, 1976 г.р.”,  було написано на плакаті.

25 березня на фестивалі Docudays UA відбувся показ фільму “Процес” про Олега Сенцова режисера Аскольда Курова. Перед показом фільму теж відбулася акція на підтримку кримчанина. Після показу відбулася дискусія, в якій, окрім режисера, брала участь сестра Олега Сенцова Наталія Каплан.

Нагадаємо,  25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив кримчан Олега Сенцова і Олександра Кольченка до 20 і 10 років колонії суворого режиму відповідно за начебто “підготовку терактів”.

Міжнародне співтовариство і правозахисники неодноразово закликали Росію повернути Україні її громадян.

Правозахисний центр “Меморіал” вніс Сенцова й Кольченко до переліку політв’язнів.

1 травня 2016 года ЗМІ повідомили про заповнення Сенцовим і Кольченко документів для екстрадиції.

21 жовтня минулого року стало відомо, що Росія відмовила в передачі Україні Сенцова, мотивуючи це тим, що він має російське громадянство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter