CEO 1+1 Media вдався до сексизму, анонсуючи підписання меморандуму з гендерної рівності 

Дата: 27 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Головний виконавчий директор 1+1 Media Ярослав Пахольчук, анонсуючи підписання меморандуму з гендерної рівності, протидії насильству та дискримінації, назвав ведучих ТСН “жіночками”. 

Про це пише “Повага”. 

Фото: “1+1 Медіа”

Так, Пахольчук розповів про підписання компанією документа вчора, під час MediaForShe Congress. Він зауважив, що за тиждень до заходу не знав, про що на ньому говоритимуть.

“А вчора я дізнаюся, що ми підписуємо меморандум. Ми його погодили за дві хвилини. Чому так просто? Чому я так просто погодився взяти участь сьогодні? Бо там немає чогось такого, що суперечить тому, чим ми займаємося. У базових цінностях 1+1 Media ви теж нічого надприродного та надзвичайного не знайдете. Там базові людські речі: чесність, відкритість, любов, повага, відповідальність. Але через цю призму формується колектив, який займається тією справою, яку всі бачать, читають, споживають”, – сказав Пахольчук.

Він також додав, що “чесно не усвідомлював буквально до цих вихідних, що в Україні є проблема нерівності між жінками та чоловіками”: 

“Я не бачив, аби жінки в моєму оточенні страждали від нерівності. Наприклад, із семи ведучих ТСН – шість жіночок. Мені зараз скажуть зауваження, що я сказав “жіночки”. Ну, це що, проблема?” 

Із зали Пахольчуку вигукнули, що так, це проблема. Той водночас перепросив, “якщо когось образив”. На коментар про те, чи називає Пахольчук когось “чоловічками”, він відповів:

“Так. Кажу: “Хлопці, хлопаки”.

Виконавчий директор 1+1 Media зауважив, що після прочитання книжки “Невидимі жінки” виявив: світ “не є таким прозорим і зрозумілим”. А завдяки ж запрошенню на MediaForShe Congress зрозумів, що цьому треба приділити більше уваги. 

Пахольчук додав, що “не може обіцяти різких змін у підходах 1+1 Media вже завтра”, але зазначив, що канал виконуватиме “домашню роботу”. На завершення Пахольчук ще раз перепросив за слово “жіночки”: 

“Ще раз: не ображайтеся. Я просто дуже люблю жінок. Ви такі красиві, хороші”.

Анна Довгопол, координаторка програми “Гендерна демократія” Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні, пояснює, чому недоречно та непрофесійно з боку чоловіка, особливо на вищій посаді, говорити про своїх колег “жіночки”, а тим паче – так до них звертатися:

“Для перевірки доречності є дуже проста вправа “дзеркало”: чи можна так само звернутися до чоловіка? Якщо ні – це точно сексизм. Адже в основі – нерівні гендерні відносини, які дозволяють чоловіку використати зменшувально-пестливу форму слова щодо жінки-колеги. Таку форму доречно використовувати в приватному житті, де стосунки інтимні, а стосовно колег це приниження та професійне знецінення”.

Таке звертання, наголошує експертка, означає, що чоловік заздалегідь ставить себе вище за жінку, дозволяючи собі зверхній, “батьківський” тон:  

“Після цього можна попросити цих колежанок зробити каву і помити чашки, а також підкреслити “їхню красу, яка надихає чоловіків”, адже вони більше не професіоналки, а “жіночки”. 

Нагадаємо, що в серпні міського голову Львова Андрія Садового закликали вибачитися перед місцевою депутаткою Уляною Пак та директоркою юридичного департаменту міськради Геленою Пайонкевич. Очільник міста звернувся до них словом “дівчата” під час засідання.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter