“Це тільки початок”: російський делегат у ПАРЄ погрожував литовському депутату

Дата: 27 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Російський депутат та делегат ПАРЄ Шамсаїл Саралієв погрожував делегату від Литви Еммануелісу Зінгерісу за його критичні виступи щодо очільника Чечні Рамзана Кадирова та переслідування ЛГБТ-людей у республіці. 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила його помічниця Ілона Дімаєва.

За її словами, Зінгеріс, який підтримує Україну та послідовно підіймає в ПАРЄ питання дотримання права ЛГБТ-людей у Чечні, закликав судити в Гаазі Кадирова за його політику щодо гомосексуалів. На це Саралієв, який працював разом з Кадировим, відповів йому так: 

“Я – Рамзан Кадиров! Я приїхав сюди, щоб зупинити ваше лицемірство! Ніколи вам не буде дозволено безперешкодно брехати, і вам дадуть відповідь на кожен необґрунтований випад у бік Росії!”

Дімаєва, яка вважає переслідування геїв у Чечні надуманими, вже зауважила, що російська делегація повернулася до ПАРЄ, зокрема, для того, щоб відбивати “подібні атаки стосовно Росії”

Правдивість конфлікту між литовським і російським депутатами підтвердив на своїй сторінці у Facebook глава української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв. Він висловив підтримку Зінгерісу. 

“Я висловлюю підтримку Еммануелісу від імені всієї української делегації. А всіх, хто просував безумовне повернення росіян у ПАРЄ, хочу спитати: ну як, все гаразд? Права парламентаріїв бути почутими збережені? Тепер почули? А це тільки початок”.

Як відомо, вночі 25 червня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення, яким дозволила Росії повернутися до сесійної зали та не виконувати жодних умов, пов’язаних з відновленням територіальної цілісності України. За відповідне рішення проголосували 118 депутатів, 62 – проголосували проти, а 10 – утримались. Того ж дня на знак протесту проти повернення Росії українська делегація призупинила участь у роботі асамблеї, крім питань, пов’язаних з позбавленням повноважень російської делегації.

Згодом у доповіді моніторингового комітету ПАРЄ щодо повноважень російської делегації серед вимог та закликів до Росії журналісти не знайшли пунктів, пов’язаних з питаннями окупованого Криму та військової агресії на Донбасі. Проте в документі залишили питання сплати Росією внесків. 

ДОВІДКА. Росію позбавили права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи у 2014 році після незаконної анексії Криму. На знак протесту проти цих санкцій Москва розпочала шантаж ПАРЄ, щоб повернути в ній своє право голосу. Два роки тому Російська Федерація перестала сплачувати свій внесок у Раду Європи, що спричинило фінансову кризу в організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter