“Били прикладом, шокером”: боєць “Азову” розповів, як росіяни везли військовополонених на обмін

Дата: 21 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Під час масштабного обміну військовополоненими між Україною та Росією 21 вересня 2022 року росіяни дорогою били українських бійців прикладами та шокером і загалом поводилися з ними, як із худобою.

Про це в інтерв’ю ТСН розповів боєць штурмової бригади “Азов” Анатолій Єгоров з позивним “Комуніст”.

Під час обміну 21 вересня 2022 року. Фото Володимира Золкіна

За його словами, українців везли півтори доби, проте він особисто навіть не знав, що їде на обмін, був впевнений, що на розстріл. 

“Військових загрузили в КамАЗи, як худобу. Зав’язані очі й руки, 50 осіб нас закинули в КамАЗ, де 20 людей — це вже тісно. Везли. Хлопці втрачали свідомість. Донет каже: “Хлопці, мені ногу передавили, в мене тромб може відірватися, і я помру”. Ми почали просити про допомогу. Охоронець взяв пляшку нашатирю, відкрутив корок і кинув. Ми всі отримали опік дихальних шляхів, усі. Потім прикладом били. Ти ж дезорієнтований, очі зав’язані. Били прикладом, шокером”, — сказав він.

Згодом бійців привезли в російський Таганрог на злітно-посадкову смугу.

“Там борт розміром десь метр. Нам пощастило — нас знімали. А хлопців з сусіднього КамАЗу ногами скидали на асфальт. А потім кажуть: “Йди на звук”. Хтось з трапа падав. Росіянам було дуже весело на це все дивитися”, — згадав він.

Чоловік розповів, що після поїздки на обмін у нього досі залишилися шрами на руках: росіяни настільки туго затягнули стяжки, що в Чернігові їх зняли з нього прямо зі шкірою.

Перші кроки по рідній землі, за словами “азовця”, він ніколи не забуде, бо тільки там стало зрозуміло, що жахіття полону скінчилися.

Нагадаємо, що 21 вересня 2022 року Україна та Росія провели масштабний обмін полоненими, під час якого звільнили 215 українських бійців, військовослужбовців полку “Азов”, оборонців Маріуполя і “Азовсталі”. Серед них — командир полку “Азов” Денис Прокопенко, начальник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, парамедик Катерина Поліщук (“Пташка”), старший сержант 36 бригади Михайло Діанов та інші.

Зі свого боку, Україна тоді віддала країні-агресору понад 50 росіян, зокрема кума Путіна — Віктора Медведчука. Політик, тоді народний депутат від ОПЗЖ, підозрюваний у державній зраді, втік з-під домашнього арешту 27 лютого 2022 року. Його заарештували 12 квітня того ж року у межах спецоперації СБУ при спробі перетнути кордон України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter