Британський суд у жовтні розгляне розширену апеляцію США на рішення не екстрадувати Ассанжа

Дата: 13 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Суд Лондона на засіданні 11 серпня розширив сферу дії апеляції США на рішення не екстрадувати засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа з Великої Британії, нові аргументи заслухають наприкінці жовтня.

Про це повідомив “Голос Америки”.

Джерело: Wikipedia

У січні нинішнього року суд постановив, що Ассанжа не можна екстрадувати до США через високий ризик самогубства. Загалом у Сполучених Штатах чоловіку пред’явлено 18 кримінальних звинувачень, зокрема в порушенні закону про шпигунство і змову з метою зламу урядових комп’ютерів.

США вже отримали дозвіл оскаржити січневу постанову за трьома підставами. Але представники країни попросили розширити апеляцію, додавши до неї переоцінку експертних даних, використаних для оцінки ризику самогубства Ассанжа.

Суддя Тімоті Холройд наголосив, що апеляційні суди зазвичай не переглядають свідчення експертних свідків після ухвалення їх судом нижчої інстанції. Проте допустив, що апеляційний суд міг би надати іншу оцінку, враховуючи, що ключовий експерт не розкрив відомостей про відносини Ассанжа з його партнеркою Стелою Моріс.

Адвокати сторін погодилися на слухання по повній апеляції 27–28 жовтня 2021 року.

Сам Ассанж брав участь у засіданні в режимі відеоконференції.

Нагадаємо, що 2010 року портал WikiLeaks опублікував відеоролик про те, як 2007-го американські вертольоти Apache атакували Багдад. Внаслідок атаки загинули близько десяти людей, зокрема двоє співробітників агентства Reuters. Згодом сайт опублікував тисячі секретних файлів і дипломатичних телеграм.

Ассанж надіслав низці видань, зокрема Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times, близько 100 тисяч секретних документів про перебіг війн в Іраку та Афганістані. Деякі з матеріалів стосувалися розстрілу цивільних військовими та спричинили міжнародний скандал.

З 2012 року чоловік жив на території посольства Еквадору в Лондоні. Його екстрадиції домагалася Швеція за підозрою у зґвалтуванні двох жінок 2010 року. Ассанж провину не визнавав і заявляв, що Стокгольм екстрадує його у США.

У грудні 2017 року засновник WikiLeaks отримав громадянство Еквадору. У квітні 2019-го країна відкликала надання притулку для Ассанжа, й до території посольства прибули британські правоохоронці. Інтернет-активіста затримали за запитом Мін’юсту США. Вестмінстерський мировий суд визнав Ассанжа винним у неявці за судовою повісткою і заарештував до ухвалення вироку.

Чоловік перебуває у в’язниці “Белмарш” на південному сході Лондона – виправному закладі, де тримають терористів. Триває розгляд його екстрадиції до США.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter