Британський суд відмовився екстрадувати Джуліана Ассанжа до США, де йому загрожує 175 років в’язниці

Дата: 04 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Суд у Лондоні відмовив у видаванні США засновника платформи WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Про це повідомляє The Guardian.

Слухання про екстрадицію Ассанжа до США почалися ще в травні минулого року. У США 49-річного журналіста звинувачують у незаконному отриманні й публікації секретних даних щодо війн в Афганістані та Іраку, за що він може дістати 175 років в’язниці.

До цього засновник WikiLeaks відбував 50-тижневе ув’язнення за втечу в посольство Еквадору у 2012 році. У дипломатичній установі він провів сім років, переховуючись від британського суду, який міг екстрадувати Ассанжа до Швеції. У країні його звинувачували у зґвалтуванні та домаганні щодо двох жінок, однак журналіст відкидав звинувачення та наголошував, що головна ціль правоохоронців у Швеції – видати його владі США. 

Ассанж виступає з балкона посольства Еквадору в Лондоні, 2012 рік. Фото: Wikimedia

Суд у Лондоні, який розглядав позов, зазначив, що екстрадиція до США, де чоловіка утримуватимуть в одиночній камері, може становити загрозу його життю, адже в журналіста діагностували клінічну депресію і схильність до суїциду. У США вже заявили, що планують оскаржувати це рішення. 

Нагадаємо, що Ассанж надіслав низці видань, зокрема Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times, близько 100 тисяч секретних документів про перебіг війн в Іраку та Афганістані. Деякі з матеріалів стосувалися розстрілу цивільних військовими та спричинили міжнародний скандал 

Фотографія обкладинки: PA Media

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter