Брата Костенка примушують до психіатричної експертизи – адвокат

Дата: 18 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

Молодшого брата засудженого в Криму активіста Євромайдану Олександра Костенка – Євгенія – примушують до психіатричної експертизи в рамках порушеної проти нього кримінальної справи.

Про це повідомив адвокат Дмитро Сотников у facebook.

“У Євгена Костенка (Справа Fuck’а) новий слідчий. Про це він мені повідомив позавчора – 16.02.2016. Його викликали на допит без адвоката. Оскільки відмовитися від явки він не може, то прийшов, щоб повідомити, що не буде ні в чому брати участь без свого захисника. Слідчий стала вмовляти Євгена на проходження психіатричної експертизи добровільно. Євген відмовився. Тоді вона почала погрожувати, що вийде з клопотанням про примусову психіатричну експертизу в суд”, – написав він.

Сотников уточнив, що російські закони не передбачають примусової психіатричної експертизи. 

За словами адвоката, йому вдалося поговорити по телефону зі слідчим.

“На моє запитання, які слідчі дії проводилися з моїм підзахисним без моєї участі, вона відповіла, що чекає мого приїзду до Криму, тому нічого не робила, а Євгена викликала, щоб “познайомитися з ним, зрозуміти, що він за людина”, – розповів Сотников.

Кримінальну проти Євгена Костенка порушили в липні 2015 року. Його звинувачують у “неповазі до суду у образі судді”. У постанові про порушення кримінальної справи йдеться про “образливий жест”, який Євген нібито показав на засіданні під час розгляду справи свого брата. 

Нагадаємо, учасника Євромайдану в Києві Олександра Костенка  викрали під час протестів. Йому вдалося втекти від викрадачів в районі Брянська, після чого він повернувся до Криму. 5 лютого 2015 його затримали і побили співробітники ФСБ, після чого доставили на квартиру ФСБ, а пізніше – у Слідчий комітет РФ, де він підписав явку з повинною про те, що нібито на київському Майдані він кинув камінь у співробітника спецпідрозділу “Беркут”. Йому висунули звинувачення за статтею “легка шкода здоров’ю з причин ідеологічної ненависті”.

Через те, що злочин, у якому звинувачували Костенка, належить до злочинів невеликої тяжкості, слідчі органи вирішили “додати” ще якесь звинувачення. Тоді у Костенка провели обшук і підкинули зброю, і за статтею “зберігання деталей зброї” дали максимальний передбачений термін – 4 роки і 2 місяці.

Після апеляції з урахуванням пом’якшувальних обставин (наявність малолітньої дитини) термін зменшили на 3 місяці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter