Бранець Кремля Емір-Усеїн Куку після операції не отримує реабілітаційного лікування та не має можливості дотримуватися дієти

Дата: 31 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Бранця Кремля, кримчанина, правозахисника Еміра-Усеїна Куку після операції на кишківнику повернули до російської колонії №16 у Салаваті, де він відбуває покарання, але чоловік і досі не отримує реабілітаційного лікування та не має можливості дотримуватися дієти.

Про це “Кримській солідарності” розповіла його дружина Мер’єм Куку.

Мер’єм і Емір-Усеїн Куку. Фото із сімейного архіву

Ба більше, ні медики міської лікарні Салавата, ні в тюремній лікарні Уфи політв’язню з Криму так і не пояснили, на якій частині кишківника йому зробили операцію. 

Мер’єм повідомила, що післяопераційне відновлення чоловіка відбувається тяжко. Йому розповіли, що видалили спайки в кишківнику, але більше нічого не кажуть.

За її словами, вона намагається через знайомих, родичів, друзів дізнатися в лікарів, як узагалі йому бути, що йому можна, чого не можна. На це впливає багато тонкощів: на якій ділянці кишківника була операція, чи видалено його частину тощо. Щоб знати, потрібна історія хвороби, але її немає ні в чоловіка, ні в його родини. 

Дружина політв’язня підкреслила, що попри біль чоловік зв’язується з нею через тюремний зв’язок. Лише одного разу Емір-Усеїн розповів, що не може стояти на ногах. На запитання, чому він телефонує в такому стані, відповів, що обов’язково має дізнатися, чи все в близьких у Криму нормально.

“Стояти не може, сидить навпочіпки під цим телефонним автоматом”, – уточнила Мер’єм.

Хоча Еміру-Усеїну Куку стає краще, жодного реабілітаційного лікування він усе ще не отримує, сказала вона. Якщо йому погано, телефонує дружині та просить гуглити, щоб розуміти, чим собі допомогти.

До того ж чоловік не може харчуватися в тюремній їдальні. Ув’язнених годують вівсянкою з перловкою, але після операції він поки що не може вживати крупи.

“Ось таким методом спроб та помилок на своєму гіркому досвіді він тепер знає, що йому можна, чого не можна. Здебільшого випиває бульйон з капустяного, як він сказав, не борщу, а супу. Вівсянку сам заварює, бо тюремні кухарі люблять змішувати крупи. Їсть варені яйця, іноді пюре”, – розповіла дружина кримчанина.

Емір-Усеїн Куку – кримськотатарський правозахисник та активіст. Він, як і інші кримчани: Вадим Сірук, Муслім Алієв, Енвер Бекіров, Рефат Алімов і Арсен Джеппаров, є фігурантом так званої ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Перших чотирьох обвинувачених у цій справі арештували 11 лютого 2016 року. Серед них – і член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку.

12 листопада 2019 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вироки шістьом фігурантам справи. Мусліма Алієва засудили до 19 років ув’язнення в колонії суворого режиму, Інвер Бекіров дістав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – сім і Рефат Алімов – вісім років. 25 червня 2020 року Військовий апеляційний суд міста Власиха Московської області (Росія) лишив вирок чинним

Amnesty International вважає Куку в’язнем совісті. Правозахисний центр “Меморіал” визнав його політв’язнем.

21 червня 2023 року політв’язня вивезли з російської колонії в Салаваті, де він зараз відбуває покарання, до лікарні з нападом болю в нирках. У процесі діагностики з’ясувалося, що порушено важливі функції кишківника.

23 червня кримськотатарському правозахиснику провели невідкладну хірургічну операцію. Згодом, за словами дружини, його виписали з міської лікарні в Салаваті та перевели до лікарні в Уфі в задовільному стані. 

Перед поверненням до колонії йому не надали жодних медичних рекомендацій, фактично лишивши його сам на сам з післяопераційними проблемами. 

Міжнародна організація Front Line Defenders, що захищає правозахисників у світі, висловила глибоке занепокоєння станом здоров’я Куку та ненаданням російською владою, під контролем якої перебуває незаконно ув’язнений правозахисник, інформації його сім’ї.

Правозахисна організація закликала російську владу звільнити Еміра-Усеїна Куку і, поки він перебуває під вартою, надати йому відповідне медичне обслуговування, щоб гарантувати його фізичну та психологічну недоторканність.

Front Line Defenders вважає, що Емір-Усеїн Куку зазнає переслідувань і жорстокого поводження виключно внаслідок його законної та мирної діяльності із захисту прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter