Бранцю Кремля Олексію Кисельову під час тортур зламали руку й не надали меддопомоги

Дата: 12 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Колишньому капітану першого рангу Військово-морських сил України, екскомандиру корабля “Славутич” Олексію Кисельову, якого окупанти викрали, а потім засудили до 8,5 року позбавлення волі, зламали руку, тримаючи у підвалі.

Про це повідомив його син Артем Кисельов.

Артем та Олексій Кисельови. Джерело: Артем Кисельов

Він уточнює, що руку його батьку зламали чи виламали, коли тримали у підвалі, ще до етапування на територію РФ.

“Я так розумію, що нормального медичного огляду не надали, а продовжували тортури”, — каже Артем.

Також, він розповів, що росіяни не підтверджують, що Олексій Кисельов у них засуджений. Але каже, що його нібито етапували до Владимирської області.

“Відомо не дуже багато. Тільки те, що він поїхав на етап, був у Краснодарі, а зараз у Владимирській області. Чи продовжуються тортури зараз на етапуванні, мені не відомо”, — каже Артем.

Нагадаємо, 22 липня 2023 року росіяни викрали в Генічеську на Херсонщині волонтера й екскомандира корабля “Славутич” ВМСУ Олексія Кисельова.

Відомо, що його катували струмом та били протягом п’яти днів у професійно-технічному училищі №17 Генічеська, де базувався підрозділ Росгвардії.

Через п’ять діб його перевезли до Сімферополя в будівлю “кримського управління ФСБ”, де продовжили знущання та тортури.

Тільки після цього “слідчий ФСБ” провів офіційне затримання та відкрив кримінальну справу.

29 липня незаконний “Київський райсуд” Сімферополя заарештував його на два місяці.

Під час судового слідства Кисельов заявляв про те, що до нього застосовувалися тортури, один зі свідків повідомив, що не може стверджувати, чи був Кисельов членом незаконного формування, а інший свідок звинувачення визнав, що підписав складені співробітником слідчих органів свідчення, не читаючи їх.

На початку жовтня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Росія приховує інформацію про місцеперебування українського політвʼязня Олексія Кисельова, якого незаконно видворили з території тимчасово окупованого Криму. Росія називає цей воєнний злочин “етапуванням”.

Нагадаємо, офіційною причиною переслідування обвинувачених у Криму за ч. 2 ст. 208 КК РФ (“Участь у незаконному збройному формуванні, яке діє в цілях, що суперечать інтересам Російської Федерації”) є те, що вони не з’явилися добровільно до силових структур РФ і не заявили про свою участь у “кримськотатарському добровольчому батальйоні ім. Номана Челебіджіхана”. Оголошеним слідством доказом діяльності батальйону проти інтересів РФ є інформація зі ЗМІ, що метою створення батальйону була деокупація Криму.

1 червня 2022 року Верховний суд РФ визнав “терористичним” і заборонив на території РФ “кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджіхана”.

21 липня 2022 року ФСБ Росії додала “кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджіхана” до списку терористичних організацій.

Затримані в цих справах повідомляють про застосування тортур з метою домогтися від них неправдивих свідчень проти себе.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter