Бойовики на Донбасі видали понад 100 тисяч книжок з історії про зв’язок регіону з Росією

Дата: 30 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Бойовики в окупованих частинах Донецької та Луганської областей надрукували 109 тисяч книжок з історії для молоді, в яких нав’язують ідеї так званого “русского мира”. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Скріншот з відео

Тисячі книжок бойовики видали, бо не мали матеріальної бази для викладання курсу “історії Донбасу”, який з’явився в навчальних закладах після захоплення ними влади у 2014-му.

Надруковані 100 тисяч примірників книжки “История Донбасса: от древности до современности” та 9 тисяч примірників “Истории Великой Отечественной Войны. Часть 1” мають отримати загальноосвітні школи та професійно-технічні заклади, а навчатимуться за ними учні з 5-го по 11-й клас.  

За словами Денісової, попри історичні факти в книжках нав’язують ідеї невіддільності тимчасово окупованих територій від так званого “русского мира” та знищують за їхньою допомогою національну ідентичність дітей, які змушені жити в окупації. Омбудсман звернулася до Офісу генерального прокурора, адже пришвидшення незаконної інтеграції молоді бойовиками викликає в неї занепокоєння.

Підконтрольні бойовикам медіа повідомляють, що наступного року в ОРДЛО очікують велику партію підручників для освітніх закладів з Росії. 

Нагадаємо, що Офіс генпрокурора зафіксував понад 20 тисяч воєнних злочинів та злочинів проти людяності, що вчинили окупаційні адміністрації в Криму та ОРДЛО. Серед них убивства, насильницькі викрадення та переміщення людей, відібрання державного та приватного майна, мілітаризація дітей, примусовий незаконний призов до Збройних сил РФ, знищення культурних цінностей та порушення екологічних норм.

Правозахисники не вперше кажуть, що Україні потрібні стратегічні рішення щодо захисту дітей на окупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter