Бойовики катували струмом та били полоненого Віктора Дзицюка

Дата: 06 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Бойовики так званої “ДНР” понад 4 роки утримують у полоні Віктора Дзицюка. Чоловіка катували струмом та били, а тому тепер він має серйозні проблеми зі здоров’ям, але медичної допомоги не отримує. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Віктор Дзицюк. Фото: Медійна ініціатива за права людини

Дзицюка затримали 23 листопада 2017 року. Він працював майстром на будівництві автомобільних доріг і бойовики звинуватили його у шпигунстві на користь СБУ, знайшовши карти місцевості у телефоні. 

Рідні не одразу дізнались про місцеперебування Віктора, а його мати Галина Дзицюк разом з іншими родичами полонених багато разів стояла під будівлею так званого “Міністерства державної безпеки” у Донецьку, намагаючись знайти сина. 

“Мені постійно сниться один і той же сон: ніби на блокпосту, зустрічаю і обіймаю сина, міцно тримаю його за руку і ми разом їдемо додому. Нестерпно боляче просинатися і розуміти, що це лише сон”,розповідає жінка. 

Звільнені з полону розповідали, що Віктора утримували у “Ізоляції”, де катували струмом та нещадно били. 

“Хлопець посивів від катувань за один тиждень. Віктора катували струмом, сильно били. Дісталося йому як нікому. У березні 2018-го його, непритомного, відправили до медсанчастини СІЗО”, – згадує колишній бранець Олександр Тимофєєв.

За даними Денісової, загалом у підвалі ізолятора Дзицюк провів два з половиною роки, поки у 2020-му його не “засудили” до 16 років позбавлення волі за “шпигунство та організацію диверсій”. Нині чоловік знаходиться у Макіївській виправній колонії №32, де змушений існувати у нелюдських умовах. 

Так, наприклад, рідні ув’язнених там мають самі купувати вугілля для опалення камер та ліки. У вересні минулого року Віктор разом з іншими в’язнями перехворів на застуду, яка загострила у нього псоріаз. 

“Тіло вкрите корками та пухирями, трапляються кровотечі. Рідні намагаються передавати усі необхідні ліки, але не впевнені, що Віктор їх отримує. Потрібна медична допомога йому не надається”, – розповідає Денісова. 

Щоб допомогти Дзицюку, Омбудсман звернулась до керівництва Червоного Хреста в Україні та безпосередньо до координаторки від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі ТКГ Шарлоти Реландер.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter