Бойовики “ДНР” хочуть визначити категорії людей, яким заборонять виїзд та в’їзд на окуповані території

Дата: 04 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Проросійські бойовики “ДНР” найближчим часом планують ухвалити так званий “закон” щодо питання перетину лінії розмежування, що передбачає запровадження дозвільної процедури на виїзд осіб з ТОТ на підконтрольну українському уряду територію, а також визначає категорії осіб, яким заборонять в’їзд / виїзд на окуповану Донеччину. 

Про це повідомила в телеграмі українська делегація в Тристоронній контактній групі. 

Фото: dan-news.info

У разі ухвалення “документа” пропускати машини та людей через лінію розмежування в Донецькій області будуть лише  за наявності перепустки, оформленої “органами внутрішніх справ ДНР”. Її видаватимуть людям, які досягли 18-річного віку, безоплатно строком на шести місяців. Водночас обов’язковими умовами для видавання перепустки будуть зняття відбитків пальців, фотографування та перевірка особистих засобів зв’язку.

Бойовики також планують оформляти перепустки й на транспорті засоби, що прямують з окупованих територій. За даними української делегації в ТКГ, розгляд заяв на отримання перепусток бойовики проводитимуть протягом 15 діб від дати клопотання, а в екстрених випадках – протягом доби.

Якщо ж лінію розмежування спробує перейти людина, якій раніше не оформлювали перепустки для виїзду або ж термін її дії закінчився, то перевірку мобільного телефону, зняття відбитків пальців та фотографування проводитимуть прямо на пункті пропуску. 

Фахівці не відкидають, що аналогічні правила наразі розробляють і бойовики “ЛНР”.

“Це (ухвалення нових заборон. – Ред.) спричинить подальшу ізоляцію мешканців ТОТ від території України, яка контролюється урядом, і наразі реалізується під виглядом протидії поширенню нової коронавірусної інфекції”, – зазначили в ТКГ.

На думку менеджерки з адвокації Центру прав людини ZMINA Альони Луньової, введення додаткових “драконівських” процедур має на меті лише одну ціль – погіршити або взагалі розірвати зв’язки між українцями на окупованих та підконтрольних територіях.

“Соціологічні дослідження показують, що по обидві сторони лінії розмежування є запит на збереження цих зв’язків. Особливо це питання постане під час вступної кампанії, коли діти з окупованих територій будуть виїзжати для вступу в українські університети. Також під серйозним ризиком буде виїзд мешканців окупованих територій, які хочуть отримати українські документи, скористатися сервісами та послугами”, – підкреслює фахівчиня. 

Нагадаємо, що з кінця березня до кінця червня 2020 року середньомісячна кількість перетинів лінії зіткнення на Донбасі зменшилася з 1,1 мільйона разів минулого року до менш ніж трьох сотень. Жінки та особи літнього віку, які становили більшість тих, хто перетинав лінію зіткнення до карантину, за словами аналітиків, постраждали від обмежень найбільше.

Через запроваджені обмеження зменшилася на 90% і кількість людей, які перетинали адміністративну межу з окупованим Кримом.

На початку року уряд дозволив проводити під час в’їзду з Криму й ОРДЛО експрес-тести на антиген коронавірусу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter