Бойовикам “ДНР”, які катували цивільного на Херсонщині, повідомили про підозри

Дата: 20 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Двом бойовикам “ДНР”, які катували цивільного під час окупації Херсонської області, СБУ повідомила про підозри у порушенні законів та звичаїв війни.

Про це інформує “Судовий репортер”.

Джерело: “Судовий репортер”

Як повідомляє видання, 31-річний Євген Латишев (позивний “Дикий”, прізвисько “Кощей”) та 30-річний Владислав Новосад (позивний “Петрович”) родом із міста Харцизьк Донецької області в армії РФ служать у 2 батальйоні 109 стрілецького полку”ДНР”.  

Під час окупації Калинівської громади Херсонської області 109 стрілецький полк розмістився на території місцевого фермерського господарства.

За даними слідства, 16 квітня 2022 року невстановлені військовослужбовці РФ зупинили цивільного на блокпості в селищі Калинівське, що на мосту річки Інгулець по дорозі з селища Березнегувате. Чоловіка змусили їхати до штабу, який розміщувався у місцевому дитячому садочку. Там його били прикладом автомата по обличчю, а також ногами по різних частинах тіла, відібрали телефон, авто, гроші та особисті речі.

Потім потерпілому зв’язали руки й ноги, наділи мішок на голову і в багажнику авто вивезли до окупованого села Краснолюбецьк.

За наказом командира Латишева у період з 16-го по 20 квітня, солдати били затриманого, а також застосовували електрошокер. 

Потерпілого тримали в підвалі будинку, а коли дізналися, що він має майно, почали катувати, погрожували вбивством та вимагали гроші. 

Як пише видання, військовослужбовець Новосад за змовою із Латишевим та іншим невстановленим солдатом вимагали в чоловіка за звільнення 4 мільйони доларів. Почувши відмову, потерпілого вдарили прикладом автомата по голові, після чого в нього почалася кровотеча. 

Потім Новосад і ще один солдат, ім‘я якого не встановлено, узяли потерпілого за ноги й тримали, а Латишев газовим пальником направляв відкритий вогонь на його голову, обличчя, ноги та руки. Чоловік отримав опіки тіла різного ступеня тяжкості.

Полоненому вдалося втекти тоді, коли солдати заснули. Він пішки добрався до села Новополтавка, яке було в сірій зоні, а звідти автомобілем доїхав до селища Березнегувате і звернувся до лікарів.

Нагадаємо, працівники Служби безпеки України ідентифікували російського військовослужбовця, який катував чоловіка під час тимчасової окупації Чернігівської області. Росіянину оголосили підозру у жорстокому поводженні з цивільними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter