Бойовики не дозволяють заручнику Асєєву спілкуватись із рідними – ООН

Дата: 12 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Бойовики не дозволяють спілкуватися з рідними журналісту Станіславу Асєєву (Васіну), якого утримують як заручника в окупованому Донецьку з початку червня.

Про це повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер, представляючи 19-ту доповідь ООН щодо ситуації з прав людини в Україні.

“Добре відомого блогера, який пише про життя на неконтрольованій території, збройні групи в окупованій частині Донецької області тримають під вартою без права зв’язку з зовнішнім світом з початку червня”, – наголосила вона.

За її словами, в полоні бойовиків, крім Асєєва, перебувають ще безліч полонених, яких тижнями тримають в одиночних камерах без можливості будь-якого спілкування.

“Більше того, затриманим забороняють спілкуватися між собою та з рідними, а рідним не надають жодної інформації про їхніх чоловіків, синів, братів чи сестер і жінок. Це завдає неабиякого горя цим сім’ям. Бойовики також не допускають до спілкування з полоненими і представників міжнародної місії”, – сказала Фрейзер.

Також вона зазначила, що спостерігачі зафіксували випадки катування, зґвалтувань та неналежного утримання полонених з обох боків, як серед бойовиків, так і  ЗСУ.

У доповіді агентство ООН з прав людини вчергове наголошує, що, незважаючи на численні запити, йому досі не надана можливість проводити конфіденційні інтерв’ю відповідно до міжнародних стандартів з особами, яких утримують на контрольованій озброєними групами території.

“Відмова у такому доступі у поєднанні з інформацією, отриманою з перших рук, може свідчити про застосування катувань і жорстокого поводження до осіб, які перебувають під вартою”, – йдеться у доповіді.

Також мали місце нові випадки тримання осіб під вартою без зв’язку із зовнішнім світом протягом 24 годин представниками Збройних сил України перед тим, як затриманих переводили до офіційних місць тримання під вартою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter