Близько 40% українців вважають, що за роки незалежності в Україні відбулося більше позитивних подій

Дата: 23 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Близько 40% українців вважають, що за роки незалежності України відбулося більше позитивних подій, ще 40% сказали, що відбулося скільки позитивного, стільки й негативного.

Такі дані соціологічного дослідження, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA. 

Фото: AFP

Соціологи опитали з 9 по 15 серпня 2023 року 2019 респондентів віком від 18 років, а вибірка відтворила демографічну структуру дорослого населення досліджуваних територій станом на початок 2022 року.

Опитування провели у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Чернівецькій, Вінницькій, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Миколаївській, Херсонській, Одеській, Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській областях, а також у Києві.

Виявилося, що майже половина опитаних (49%) вважає, що події в Україні розвиваються в правильному напрямі, близько третини (32%) – що в неправильному, а решта – не визначились. Соціологи кажуть, що востаннє позитивні оцінки переважали тільки у 2019 році, після президентських та парламентських виборів. 

“Скоріше, повномасштабна війна змінила призму, крізь яку українці оцінюють стан справ у державі. В умовах повномасштабної війни українська держава та народ опинилися перед екзистенційною загрозою. Однак і держава, і народ виявили волю до спротиву, й Україна вже півтора року ефективно чинить опір агресору. Найімовірніше, позитивні оцінки нині переважають саме через зростання в очах українців цінності своєї держави, яка раніше не стикалася з такими масштабними загрозами для свого існування”, – пояснюють вони.

Серед людей, які вважають, що за роки незалежності України відбулося більше позитивних подій, більшість таких мешкає на заході (59%), дещо менше – на півдні (26%). Водночас в усіх регіонах не більш ніж 15% людей вважають, що за роки незалежності відбулося більше негативного.

“Істотно зросла кількість тих, хто вважає, що за роки незалежності було більше позитивних подій, натомість зменшилася частка песимістів”, – констатують соціологи. 

Нагадаємо, що майже 16% опитаних українців по всій країні сказали, що були свідками воєнних злочинів росіян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter