Не випускаючи людей з ОРДЛО в Україну, Росія все більше поглинає окуповані території – експерти

Дата: 16 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Росія обмежила переміщення громадян України через лінію розмежування не через коронавірусну пандемію, а з політичних мотивів. Так держава-агресор намагається інтегрувати окупований Схід України у загально-російський інформаційний та культурний простір. 

Таку думку під час пресконференції у Києві висловили член Трьохсторонньої контактної групи Сергій Гармаш та співкоординаторка “Восток SOS” Олександра Дворецька, повідомляє кореспондент видання ZMINA.

“Ми бачимо, що ситуація з коронавірусом в Росії гірша, ніж в Україні. Тим не менше КПВВ з Росією у них відкрита, і їх не дуже турбує епідеміологічна ситуація. У той час як Пушиліні Денис Пушилін – ватажок незаконного збройного формування Донеччини заявив, що він не бачить перспектив відкриття КПВВ з Україною. Це політичне рішення – одне з частин політики Росії щодо окупованої частини Сходу України. Вона полягає в ізоляції окупованого Росією регіону від України й інтеграції його в економічний, соціальний та політичний простір РФ”, – зазначив Сергій Гармаш. 

Він вважає, що міжнародні партнери України мають розглядати конфлікт на Сході України як міждержавний конфлікт з Росією, називати сепаратистів окупаційними адміністраціями та домагатись відновлення прав міжнародних організацій на окупованій Росією території.  

“Сьогодні незаконний “Офіс Омбудсмана ДНР” відзвітував, що роздав гуманітарну допомогу. Їхнє повідомлення завершується тим, що це було зроблено в межах співпраці “Офісу Омбудсмана ДНР” із Міжнародним комітетом Червоного Хреста. При цьому МКЧХ не хоче або не може відвідувати наших військовополонених, попри ухвалені домовленості на саміті держав Норманської четвірки у Парижі у грудні 2019 року”, – додав Гармаш. 

Олександра Дворецька зауважила, що Росія ще більше ускладнила виїзд дітей віком від 14 років з ТОТ на Сході України, забороняючи їм виїзд без “паспорту незаконного збройного формування Донеччини“, навіть на територію Росії. Як відомо, Офіс генерального прокурора України розслідує незаконне обмеження пересування дітей з ТОТ. За приблизними даними правозахисників, на окупованій території Донеччини проживають до 60 тисяч молоді. 

“Отже, з одного боку вони обмежують перетин для молоді, щоб вони не змогли вступити в українські виші, обґрунтовуючи коронавірусною пандемією, і спрямовують абітурієнтів через примус, залякування до російського освітнього простору або спонукають лишатися на ТОТ. Ми маємо допомагати нашим громадянам, які стали жертвами окупації і які, попри перепони, продовжують зберігати зв’язок з України. Наше завдання, створювати умови, щоб люди подорожували, щоб вони бачили, як живе вільна Україна, як вона розвивається, якій у ній зміни. Це дасть нам можливість надалі реінтегрувати ці території, оскільки це головна політика нашої держави”, – пояснила експертка. 

Менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова констатує, що обмеження бойовиками роботи КПВВ призвело до того, що громадяни змушені шукати інші шляхи в’їзду на підконтрольну уряду України територію. Кількість перетинів лінії розмежування скоротилася у десятки разів, утім потреба людей не зменшилась. 

Тому українці змушені виїжджати через неконтрольовані Україною ділянки українського кордону на територію РФ і заїжджати через КПВВ на підконтрольному Києву державному кордоні. Такі дії з позиції національного законодавства є правопорушенням і українські прикордонники притягують до адміністративної відповідальності таких подорожніх зі штрафом від 1 700 гривень.

Правозахисниця нагадує, що українці змушені так їздити, щоб отримувати належну медичну допомогу, вступати в українські виші та підтримувати зв’язки. Мешканцям тимчасово окупованої території  доводиться витрачати більше коштів та часу на такий проїзд, а саме близько 36 годин.  

“Більш того, ті КПВВ не обладнані належним чином. Там немає приміщень для очікування і люди вимушені стояти у довгих чергах”, – пояснила правозахисниця Альона Луньова. 

Вона сподівається, що парламентський комітет підтримає законопроєкт №5478, який має на меті звільнити від відповідальності таких подорожніх. 

“Ми розуміємо, що це тимчасове рішення, бо документ передбачає звільнення від відповідальності лише на період карантину, коли КПВВ закрите. Але ми сподіваємось, що через системні зміни в Кодексі про адміністративні правопорушення таких подорожних звільнять від відповідальності”, – сказала вона. 

Нагадаємо, в Україні розпочалась вступна кампанія.

Раніше ZMINA розповідала, як абітурієнти з ТОТ вступали до вишів під час попередньої вступної кампанії, на які труднощі вони натрапляли та що держава має зробити, щоб кількість таких вступників збільшувалась. У 2020-му понад 2 тисячі дітей з окупованих територій стали студентами в українських вишах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter