Блогерку Марію Паньків розкритикували через некоректність у відео про людей з аутизмом та синдромом Дауна

Дата: 19 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Тікток- та інстаграм-блогерку Марію Паньків, яка проводить вуличні опитування людей на різні теми, розкритикували через її відео про аутизм. У відео дівчина назвала людей з синдромом Дауна – “даунятками”, а людей з порушеннями аутистичного спектра – “аутистами”. Після хвилі критики, блогерка видалила відео з тіктоку, але залишила в інстаграмі, зазначивши, що прислухається до критики. 

ZMINA зібрала, що відомо наразі. 

Ролик, про який йдеться, має назву “Що таке аутизм?”. Паньків ставить це питання перехожій дівчині, на що та відповідає: “Це коли у людини на хромосому більше. Ні, це синдром Дауна”

Паньків запитує: “А даунятка відрізняються від аутистів?”.

Респондентка каже: “Я думаю, що так. А аутисти – ні. Зовнішньо. У них СДВГ – синдром дефіциту уваги, може бути гіперактивність, можуть бути такі інтроверти, закриті. Кінцівки можуть не дуже добре функціонувати, хоча, можливо, це я вже до ДЦП прирівнюю”

Після цього блогерка попросила пояснити своїми словами, що таке ДЦП (дитячий церебральний параліч). Оскільки дівчина не знала розшифровки абревіатури, то почала перераховувати симптоми. За її словами, ця група неврологічних розладів характеризується “неповноцінною функціональністю кінцівок тіла”, а також поганим мовленням.

Резюмуючи, респондентка зазначила, що люди з аутизмом “живуть, так би мовити, у своїй бульбашці, у них є окремий світ, вони не бачать, що довкола них так, як бачимо, це ми”.

У коментарях до відео, як у тіктоці, так і в інстаграмі, користувачі відзначали, що опитувана дівчина намагалася пояснити терміни коректно, добирала слова, тоді як сама блогерка цього не робила. 

Наразі станом на вечір 19 вересня цього відео у тіктоці на сторінці Марії Паньків більше немає – воно приховане чи видалене. 

Водночас воно залишилося доступним в інстаграмі – там дівчина відповідає на коментарі, дякуючи за зауваження та обіцяючи взяти їх до уваги.

Пояснення щодо того, чому людей з синдромом Дауна не варто називати “даунятками”, “сонячною дитиною”, “дауном” тощо міститься у “Довіднику безбарʼєрності”.

“Даунята” – таке слово можна почути про дітей із синдромом Дауна, люди можуть вживати його без злого наміру. Але пам’ятаймо, що таким чином ми акцентуємо на одній ознаці людини, що є неправильним. Краще за все говорити просто — людина/дитина із синдромом Дауна”, – пояснюють творці словника коректної лексики. 

Що стосується власне людей з порушеннями/розладами аутистичного спектра, то їх також можна називати людьми з РАС, людьми в спектрі аутизму, людьми з аутизмом. Некоректно казати “аутисти” та використовувати метафоричне словосполучення “люди дощу”.

Утім, загалом, для безбар’єрної мови є правило, яке звучить так: “спочатку говоримо про людину, а не про її риси”. Тобто у фразах та висловах спочатку варто згадувати людину, а далі вже її ознаки, якщо це потрібно. Наприклад, людина з інвалідністю, людина з ДЦП, людина з синдромом Дауна.

Нагадаємо, що у липні цього року стендаперка і двічі переможниця телешоу “Розсміши коміка” Лєра Мандзюк опублікувала ролик з концерту, на якому пожартувала про складне покоління і назвала деяких дітей “тупенькими”. Зокрема, вона мала на увазі тих школярів, яким у навчанні допомагає асистент вчителя. У коментарях Мандзюк розкритикували, зазначаючи, що асистент зазвичай допомагає дітям з нейровідмінностями та інвалідністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter