Близько 5 мільйонів українців потребують гуманітарної допомоги

Дата: 03 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Управління Верховного комісара ООН з прав людини оцінює, що число жертв конфлікту на сході України перевищило 6000 людей. Близько 5 мільйонів людей потребують гуманітарної допомоги.

Про це повідомляє “BBC Україна“.

Більше шести тисяч людських життів втрачено менш ніж за рік бойових дій на сході України“, – заявив Верховний комісар ООН Зейд Раад аль-Хусейн.

За даними ООН, в період з середини квітня 2014 року по 28 лютого цього року на сході України загинули 5809 людей і поранені ще 14 740.

При цьому в організації припускають, що число загиблих за станом на 2 березня вже перевищує 6000 людей, переважно через те, що повні дані про втрати в аеропорту Донецька і Дебальцево відсутні.

В ООН кажуть, що ескалація бойових дій в цих районах привела до загибелі сотень людей – як цивільних, так і військових.

Як зазначено в доповіді, ситуація у сфері безпеки та прав людини в Донбасі різко погіршилася в січні і початку лютого. У період з 1 грудня 2014 року по 15 лютого 2015 року, коли почалося перемир’я, на Донбасі загинули понад 1000 людей.

В ООН також стурбовані вибухами в Харкові та Одесі і побоюються нового наступу сепаратистів в Маріуполі.

На територіях, поконтрольних збройним групам, в ООН відзначають випадки довільних затримань, тортур і насильницьких зникнень. Здійснюють їх в основному озброєні групи, хоча в деяких випадках також і українські правоохоронці.

В ООН також критикують і рішення української влади обмежити в’їзд і виїзд із зони конфлікту з 21 січня.

Нагадаємо, координатор з гуманітарних питань ООН в Україні Ніл Волкер в інтерв’ю “Радіо Свобода” повідомив, що близько 5 мільйонів людей потребують гуманітарної допомоги в Україні. Це як ті, хто живе на окупованих проросійськими збройними формуваннями територіях, так і переселенці. Найбільше людям потрібні ліки, побутові речі, харчування, питна вода, можливості працевлаштування, житло.

В ООН вважають, що можуть надати допомогу 3,2 млн. з цих людей. За словами Ніла Волкера, близько 2 млн. людей перебувають у населених пунктах, підконтрольних сепаратистам, ще 2 млн. людей мешкає вздовж лінії зіткнення – зокрема, у Дебальцевому. Кілька сотень тисяч переселенців мешкає у містах, що межують з зоною конфлікту, та близько 300 тисяч – у інших областях України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter