Близько 4 тисяч учасників АТО пройшли психологічну реабілітацію за програмою НАТО

Дата: 06 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

З початку проведення АТО на сході України понад 3,7 тис. українських військових пройшли психологічну реабілітацію за відповідною програмою НАТО.

Про це представник Альянсу Емануель Унтзінгер повідомив журналістам у вівторок у Брюсселі, передає Інтерфакс-Україна.

“Ми проводили триденні семінари з психологічної реабілітації для українських військових, які брали участь в АТО. Ми їх провели в 51-му українському населеному пункті. Загалом таку реабілітацію пройшли 3 тис. 746 учасників АТО”, – сказав Унтзінгер.

Він зазначив, що, починаючи з середини 90х років, НАТО допомагає Україні в соціальній адаптації військовослужбовців, які пішли у відставку.

“Ми допомагаємо їм здобути нові знання, щоб вони могли знайти нову роботу. Проводимо курси з англійської мови, економіки малих підприємств, з графічного дизайну, комп’ютерні курси. Ми також враховуємо дані ринку праці певних регіонів. У Миколаєві, наприклад, ми проводимо курси для водіїв катерів”, – розповів Унтзінгер.

Представник Альянсу наголосив, що за 20 років такі курси пройшли майже 8 тис. українських військових.

“І понад 75% потім знайшли застосування здобутим знанням. Ми вважаємо, що це дуже високий показник”, – наголосив Унтзінгер.

Нагадаємо, в рамках кампанії Центру інформації про права людини “Війна, яка не відпускає” психотерапевт, учасник бойових дій Назар Лосюк заявляв, що Міністерство оборони, командування Збройних сил України не приділяє уваги темі подолання агресії, змін людини, проживання ситуацій, проблем адаптації й агресивним проявам бійця до сім’ї.

Крім того, за словами військових, є сенс у підготовці бійця до бойових дій, щоб він не підхоплював травматичний розлад і був стійким. Ніхто з них таку підготовку не проходив, як не проходив і період карантину – коли боєць полишає лінію оборони, але ще не відбулася перша контактна зустріч із суспільством.

Чи не єдине, де бійці отримують психологічну допомогу, власне, “на гражданці”, зокрема, від волонтерів. І допомога ця стосується – адаптаційного періоду, щоб переключитися з “війни” на “мир”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter