Близько 100 хворих на ниркову недостатність вимагали закупівлі якісних ліків

Дата: 05 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Люди, що вийшли на акцію протесту, скаржаться на погане самопочуття після процедури гемодіалізу і вважають причиною неякісні препарати.

Сьогодні близько 100 пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю вийшли під Київську міську держадміністрацію на акцію “Отруйний гемодіаліз”. За допомогою акції вони намагалися привернути увагу до проблеми неякісних препаратів, якими роблять процедуру гемодіалізу.

На підтримку також вийшли люди в інших містах – Кривому Розі, Львові, Хмельницькому, де свого часу пацієнти також постраждали від неякісних препаратів для гемодіалізу.

Щоб наочно продемонструвати, що їх організм отруюють, пацієнти принесли до Київської міської адміністрації крапельниці та бутлі з чорною рідиною, яка символізує отруту.

Учасники акції стверджують, що київська влада у червні закупила нові ацетатні розчини та витратні матеріали для проходження процедури гемодіалізу. Пацієнти скаржаться на низьку якість препаратів, після застосування в них різко погіршується самопочуття, підвищується артеріальний тиск, піднімається температура тіла.

Хворі неодноразово скаржилися до Державного експертного центру і зверталися до лікарів та до міського управління охорони здоров’я із проханням замінити небезпечні ліки. Але київська влада знову закупила їх.

Хворий на гломерулонефрит і хронічну ниркову недостатність Дмитро говорить, що має проходити процедуру гемодіалізу тричі на тиждень, і майже півроку в нього та інших хворих погіршується самопочуття після процедури: “Якщо КМДА знову закупить ці медичні вироби, то ми змушені будемо проходити гемодіаліз за допомогою цих препаратів до кінця березня. Але я боюся, що до кінця березня просто не доживу. Від цих розчинів можуть початися незворотні процеси, які можуть вбити мене і сотні таких же хворих“.

У Службі безпеки України було порушено кримінальне провадження за підозрою у підробці препаратів проти компанії, яка їх постачає. СБУ направила відповідний лист в Українське бюро Інтерполу. Але за кілька тижнів провадження зникло, а київські чиновники продовжують закупівлі препаратів. За офіційними даними, українсько-турецький розчин сумнівної якості коштує 470 грн за каністру, а розчин світового виробника – вдвічі дешевше, 215 грн за каністру.

На каністрах із розчином, який застосовується, дві різні етикетки, дві різних назви, різні реєстраційні номери. Я не знаю, де вироблено цей розчин – в Україні, Туреччині чи Великобританії. Підозрюю, що це підробка, а на нас просто ставлять досліди“, – розповідає Оксана, що потребує процедури гемодіалізу для підтримки життя.

Процедура гемодіалізу потребує високоякісних препаратів, без гемодіалізу хворий може прожити не більше 10 днів. Станом на сьогодні цю процедуру в Києві за рахунок міського бюджету отримують близько 450 пацієнтів. Загальна сума закупівлі препаратів 4 млн 620 тисяч гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter