Біля ЗАЕС пролунали численні вибухи та зайнялася пожежа: окупанти звинувачують у цьому Україну

Дата: 12 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Фахівці МАГАТЕ повідомили, що спостерігали “густий темний дим” поблизу тимчасово окупованої Запорізької АЕС після “декількох вибухів” увечері 11 серпня. Зрештою росіяни загасили пожежу і звинуватили в тому, що сталося, Україну.

Про це йдеться в дописі МАГАТЕ на платформі X.

Скриншот з відео, яке опублікував Володимир Зеленський

Так, на окупованій станції команді агентства повідомили про можливу атаку безпілотника на одну з охолоджувальних веж на території АЕС. Експерти МАГАТЕ не отримували інформації про вплив цих подій на ядерну безпеку.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко також заявив, що станом на 22:30 11 серпня змін у радіаційному фоні в районі Запорізької АЕС не зафіксували. Нагляд за ситуацією навколо станції посилили.

“Пости Укргідрометцентру, розташовані поблизу станції, працюють в оперативному режимі, щоб забезпечити своєчасне відслідковування радіаційного фону”, – додав Клименко.

Президент України Володимир Зеленський оприлюднив відео, на якому видно пожежу на території Запорізької АЕС. Він підкреслив, що, доки російські війська контролюють атомну станцію, ситуація “не може бути нормальною і не буде такою”. Зеленський також висловив очікування щодо реакції міжнародної спільноти та МАГАТЕ.

“Лише контроль України над Запорізькою станцією може забезпечити повернення до нормальної ситуації та повної безпеки”, – наголосив президент.

Начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко, посилаючись на джерела, повідомив, що російські війська підпалили в охолоджувальній башті автомобільні шини у великій кількості.

Можливо, це провокація або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища”, – припустив він.

Водночас ставленик Росії в Запорізькій області Євген Балицький звинуватив у виникненні пожежі Україну. За його словами, загоряння на об’єкті систем охолодження ЗАЕС сталося після обстрілу.

Балицький також зазначив, що всі шість енергоблоків станції наразі перебувають у стані “холодного зупину” і загрози парового вибуху чи інших небезпечних наслідків немає. Він додав, що радіаційний фон навколо АЕС і міста Енергодар “залишається в нормі”.

Нагадаємо, що російські військові окопуються навколо водойми-охолоджувача тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), зокрема на північному та західному берегах. У Greenpeace припускають, що значна мілітаризація території водойми-охолоджувача може бути пов’язана з планами РФ щодо перезапуску ядерних реакторів ЗАЕС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter