Біля Мощуна створять меморіал у пам’ять про загиблих під час оборони Київщини

Дата: 21 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Біля села Мощун у Бучанському районі відкриють меморіал у пам’ять про захисників, які загинули під час оборони Київщини у 2022 році. 

Про це розповів президент України Володимир Зеленський

Фото: Офіс президента

Зеленський разом з військовим керівництвом України вшанували пам’ять 118 захисників, які загинули у боях за Мощун. Бої за населений пункт вважають одними із найзапекліших під час оборони Київщини. 

“Саме в боях за Мощун і неподалік, у боях за Гостомель, за Ірпінь, за інші міста і села Київщини була визначена доля України й української столиці. Тоді вдалося не просто не пустити російську армію в Київ. Тоді всім у світі стало очевидно, якими є українці та що таке путінська Росія”, – каже Зеленський. 

Фото: Офіс президента

Президент вручив держнагороди військовослужбовцям ЗСУ, Державної прикордонної служби, Нацгвардії, СБУ. Серед тих, хто отримав відзнаку, підполковник ДПСУ Микола Дем’янюк, який організував оборону на найбільш небезпечному й важкому напрямку просування росіян, а згодом відзначився на Харківщині. 

На території майбутнього меморіалу “Янголи перемоги” також були рідні, близькі й побратими полеглих. 

Нагадаємо, що окупація частини Київської області російськими військовими тривала з 24 лютого до початку квітня 2022 року. Після деокупації поліціянти виявили 1590 тіл загиблих, з яких 208 належать військовим і правоохоронцям.

Київщина є одним з регіонів, де виявили найбільше випадків сексуального насильства, вчиненого російськими військовими, а більшість відомих потерпілих – це жінки, які були самі вдома. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter