Більшість українців вважають заборону російських телеканалів і соцмереж помилкою – дослідження

Дата: 03 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Більшість українців розцінюють заборону російських телеканалів, соцмереж, а також окремих фільмів і артистів радше як помилку та обмеження прав громадян, аніж як необхідний крок для захисту держави.

Про це свідчать результати дослідження “Протидія російській пропаганді та медіаграмотність: результати всеукраїнського опитування громадської думки”, проведеного на замовлення громадської організації “Детектор медіа”.

Згідно з результатами опитування, необхідним кроком заборону вважають переважно на території Західної України.

“Притому що більшість населення виступає проти блокування соцмереж, є одна соціально-демографічна група, що підтримує блокування, – це українці з високим рівнем доходу. Водночас дуже негативно оцінюють блокування російських соцмереж учні та студенти”, – зауважила директорка ГО “Детектор медіа” Галина Петренко.

Всеукраїнське соціологічне опитування проводили в лютому 2018 року спеціалісти Київського міжнародного інституту соціології. Участь у ньому взяли 2043 повнолітніх респонденти, які проживають у 110 населених пунктах по всій Україні, крім тимчасово окупованих Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, у травні 2017 року президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про нові санкції проти низки російських компаній. Серед них – “Аерофлот”, соцмережі “ВКонтакте” і “Однокласники”, компанія “Яндекс”, поштовий сервіс Mail.ru, телеканали “Рен ТВ”, “НТВ Плюс”, “ТНТ” та навіть бухгалтерська програма “1С”.

Правозахисники та експерти тоді висловлювали думки про те, що рішення президента вдарить по свободі інтернету в Україні, а країна значно погіршить свій імідж в очах міжнародної спільноти. Зокрема, голова Інституту масової інформації Оксана Романюк заявляла, що заборона соцмереж обмежує права громадян України на комунікацію, оскільки заходить на територію їхнього приватного життя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter