Більшість суддів ніколи не проходили конкурс на посади

Дата: 22 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Українці вважають найголовнішими проблемами судової системи корупцію та залежність від політиків і олігархів.

Про це заявив експерт судової групи “Реанімаційного пакету реформ” Михайло Жернаков, повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

На його думку, українські судді ніколи не почнуть саджати корупціонерів, оскільки нинішня судова система абсолютно не здатна боротись з корупцією. Відповідно до суспільної думки, вона сама є корупцією.

“Згідно з останнім дослідженням Барометру світової корупції, 66% українців вважають судову владу найкорумпованішою сферою. Рівень довіри складає близько 5%. Це включно з “довіряю частково” і “довіряю повністю”. Рівень довіри до судової влади в Україні на сьогодні найнижчий у Європі“, – зазначає Жернаков.

За його даними, українці вважають корупцію в судах проблемою номер один, друга проблема – це залежність суддів від політиків й олігархів.

“Не дивно, що ми бачимо такі цифри, які щонайменше цікаві й неоднозначні. Я б сказав, деякі навіть абсурдні, коли за неправомірну вигоду в 50 тисяч гривень людей штрафують на 25 тисяч гривень. Або коли, наприклад, обираючи запобіжний захід, встановлюють заставу на суму, яка набагато менша, ніж сума коштів, які фігурують як неправомірна вигода”, – підкреслює експерт. 

Він зауважує, що на даний час не запрацював стосовно судової влади жоден із трьох законів, які прийняті з метою її очищення: ані закон “Про відновлення довіри до судової влади”, ані закон “Про очищення влади”, ані закон “Про забезпечення права на справедливий суд”, яким передбачено первинне оцінювання суддів.

Крім того, проект конституційних змін, напрацьований у межах Конституційної комісії, на думку експертів, не тільки не забезпечує результату судової реформи, а й певною мірою консервує стан судової системи, яка є на сьогодні.

В проекті є чимало позитивних змін, але він не передбачає двох речей – усунення політичного впливу президента на суддів і оновлення судової влади, зазначає експерт: “Чому ми говоримо про оновлення в контексті змін до Конституції? Тому що будь-які інші способи очищення не дали результату. Жодного судді не було звільнено в порядку, передбаченому трьома спеціальними законами, які були прийняті з метою очищення судової влади“.

Тому експерти “Реанімаційного пакету реформ” наполягають на тому, аби частиною змін до Конституції було оголошення прозорого конкурсу, по аналогії з патрульною поліцією, на всі без виключення суддівські посади у новій суддівській системі, що відповідає п. 9.4 IV розділу Коаліційної угоди парламенту. 

За словами експерта, суди мають бути створені актом Верховної Ради, а не указами президента, як це переважно є зараз.

Більшість суддів, які на сьогодні є, ніколи не проходили конкурс. Вони були призначені політично. Ці механізми завжди були заангажованими, і ми точно можемо сказати – досить корупційними. Сьогодні, коли має бути нульова толерантність до корупції, в Україні, на жаль, судова система цього не забезпечує“, – говорить Михайло Жернаков.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Конституційний суд не має права на сьогоднішньому засіданні розглядати закон “Про очищення влади”, оскільки 8 суддів КС підпадають під люстрацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter