Більшість українських біженців планують повернутися додому, але їх менше ніж раніше – ООН

Дата: 22 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Більшість опитаних українських біженців і внутрішньо переміщених осіб хочуть повернутися додому, однак з часом їхня кількість зменшується.

Такі дані навели в дослідженні Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Джерело: UNHCR / Alina Kovalenko

Зі всіх опитаних біженців планують повернення 65%, внутрішніх переселенців – 72%.

Минулого року про намір повернутися заявляли з 77%. Частка тих, хто не визначився щодо повернення також збільшилася – з 18 до 24%, як і тих, хто не має надії повернутися – з 5 до 11%.

Така ж тенденція спостерігається серед внутрішньо переміщених осіб.

Звіт УВКБ ООН ґрунтується на інтерв’ю з майже 9,9 тисячі українських біженців і внутрішньо переміщених осіб, проведених у січні та лютому цього року.

Опитані переселенці основним чинником рішення, що гальмує повернення в Україну, переважно називали небезпеку. Іншими проблемами були брак економічних можливостей та житла.

Близько 59% опитаних українських біженців сказали, що їм доведеться повернутися додому, якщо вони й надалі стикатимуться з проблемами в країнах перебування, повʼязаними здебільшого з можливостями роботи та юридичним статусом.

Порівняно з минулим роком збільшилася частка біженців, які час від часу приїжджають в Україну – майже 50% проти 39% минулого року. Мета приїздів – насамперед для відвідування членів сім’ї, задля перевірки своєї власності.

В ООН вказали, що такі візити можуть сприяти обґрунтованим рішенням про довгострокове повернення за сприятливих умов.

Також тут нагадали, що станом на початок 2024 року майже 6,5 мільйона біженців з України шукають притулку за кордоном, майже 3,7 мільйона людей є вимушено переміщеними особами всередині країни.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що УВКБ ООН заявило, що США мають зберегти фінансування гуманітарних організацій для полегшення кризи з українськими біженцями, у такий спосіб допомогти повернути українців додому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter