Більшість українців вважає демократію найкращою системою правління

Дата: 25 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

З твердженням, що демократія може мати свої недоліки, але це – найкраща система правління, повністю погоджуються 64% опитаних українців. 

Такі дані опитування соціологічної групи “Рейтинг”, що проводилося спільно з Gallup Int. у межах проєкту End of Year 2023. 

Ілюстраційне зображення. Фото: cepa.org

Загалом у світі опитали понад 40 тисяч людей, а у кожній окремій країні соціологи розраховували репрезентативну вибірку у близько тисячі людей. 

Виявилось, що Україна є шостою серед досліджуваних країн по рівню цілковитої згоди з твердженням про демократію. У цьому тренді країна приєдналась до європейських країн, перші п’ять позицій з яких займають Швеція, Австрія, Німеччина, Іспанія, Швейцарія.  

Окрім 64%, які вважають демократію найкращою формою правління, ще 14% і згодні, і не згодні, а 16% – не підтримують демократію.  

Також Україна входить у десяток країн, які відповіли, що їхньою країною керує воля народу. З цим погодились 44%, 17% частково згодні, однак 36% так не вважають. Серед країн, які вважають, що їхньою державою керує воля народу, Швеція, Індія, Афганістан, Косово, Швейцарія, Малайзія. 

Найменше відчувають, що народ керує країною, у Боснії та Герцеговині, Росії, Болгарії, Північній Македонії. 

Нагадаємо, що ще в травні 2020 року правозахисники заявляли, що пандемія ковіду створила переломний момент у світі, який може поглибити тенденцію занепаду демократії. Тоді уперше за 25 років із 29 досліджених організацією Freedom House країн Європи та Євразії лише 10 отримали статус демократій. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну експерти кажуть, що світові лідери самоусунулись від захисту прав людини. Не звертають достатньої уваги демократичні лідери й на проблеми корупції, що розповсюджується світом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter