Більшість померлих від ковіду літніх українців не були вакциновані – МОЗ

Дата: 29 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні більшість померлих унаслідок ускладнень від коронавірусу людей віком від 60 років не були щеплені. 

Про це повідомили в МОЗ.

Фото: КМДА

За даними міністерства, 97% госпіталізованих з коронавірусом серед цієї вікової групи не мають повного курсу вакцинації. Однак і загальна кількість вакцинованих серед цієї категорії громадян сягає всього 20%.

“На сьогодні лише 20% українців 60+ вакциновано від COVID-19 принаймні першою дозою, а повністю вакцинованих – 16,6%. Доступ до вакцини вже є в найбільш віддалених куточках України, а мобільна бригада може приїхати до тих, хто не може самостійно пересуватися. Найважливіше – бажання українців захиститися від небезпечного вірусу”, зазначив головний державний санлікар Ігор Кузін.

Літні люди входять до пріоритетної групи вакцинації, адже мають вищий ризик важкого перебігу хвороби, госпіталізації та смерті. Станом на 28 вересня 82% померлих від коронавірусу за весь період у країні є саме люди віком від 60 років. У Національній академії наук прогнозують, що вже на початку жовтня в країні щодня буде по 10 тисяч нових випадків зараження. 

Вакцинація проти коронавірусу в Україні почалася наприкінці лютого поточного року, і наразі вже майже 7 мільйонів людей отримали хоча б одну дозу вакцини, а щеплених двома дозами налічили 5,5 мільйона. Однак, як прогнозують фахівці, надалі в цьому процесі спостерігатимуть гальмування, адже понад половину дорослих громадян узагалі не планують вакцинуватися. Ці показники одні з найвищих у світі.

Наразі на національному, регіональних і місцевих складах у наявності є понад 6,9 мільйона доз вакцини CoronaVac, 1,6 мільйона Comirnaty (Pfizer) і 2,7 мільйона AstraZeneca. У понад 35 тисяч доз препаратів закінчується термін придатності. 

Для отримання щеплення можна обрати один з пунктів вакцинації на сайті МОЗ. Також вакцинуватися можна в пунктах масової вакцинації чи за допомогою мобільної бригади, що виїжджає до колективів кількістю понад 50 людей та маломобільних груп населення. Вакцинація є безкоштовною та добровільною. 

Фотографія обкладинки: ЛОДА

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter