Понад половину українців вважають успішним процес забезпечення гендерної рівності в Україні за 30 років

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

52% опитаних українців вважають успішним процес забезпечення рівноправності чоловіків та жінок після проголошення незалежності України: 8,7% вважають його “дуже успішним”, а 43,3% – “переважно успішним”. 

Про це свідчать результати дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва. 

Вважають “переважно не успішним” цей процес 20,3% опитаних, а ще 14,2% взагалі не бачать успіху в цій сфері. Утвердження свободи слова в країні “переважно успішним” вважають 40,8% опитаних, а 16,9% людей мають протилежну думку. 

До “успішних” опитані громадяни зарахували також: 

  • формування української нації (39,7% назвали цей процес “переважно успішним”, 26,4% – “переважно не успішним”, а 17,4% – “зовсім не успішним”);
  • забезпечення рівноправності національних меншин (38,9%, 20,1% та 14,8% відповідно); 
  • розбудову демократії (38,4%, 28,6% та 18,5%);
  • розбудову громадянського суспільства (36,6%, 28,9% та 18,5%);
  • розбудову обороноздатності в країні (36,6%, 28,1% та 19,4%);
  • забезпечення прав і свобод людей (33,3%, 32,9% та 20,6%);
  • проведення вільних і чесних виборів (31,5%, 29,1% та 22,6%);

Найменше вдалися, на думку опитаних, боротьба з корупцією в Україні, формування справедливого судочинства, боротьба зі злочинністю та встановлення соціальної справедливості.

Найбільшою перешкодою для розвитку країни 38,5% українців назвали корупцію, а другою суттєвою перешкодою 18% назвали війну. Також до перешкод респонденти зарахували: некомпетентність влади – 5,9%, олігархів – 5,7% і самих українців – 4,8%.

Більшість опитаних у всіх регіонах вважають, що в Україні можна вільно висловлювати свої політичні погляди, однак найменше таких відповідей нарахували на сході (38,9% вважають, що можна, а 29,9%, що ні). 

За наступні 10 років, на думку українців, рівень демократії та законності в країні покращиться: так вважають 37% респондентів. Ще 21% мають протилежну думку, а 24% респондентів вважають, що нічого принципово не зміниться. Молодь оцінює рівень демократії в Україні краще, ніж старші покоління. 

Соціологи зазначили, що громадська думка в питанні демократії та автократії в Україні вкрай невизначена, а люди схильні підтримувати тези, протилежні за своєю суттю. Так, декларація необхідності сильних лідерів і навіть зосередження всієї повноти влади в руках однієї людини співіснує з переконанням, що навіть сильний лідер повинен неухильно дотримуватися законодавства. 

“Українці вірять у те, що сильна влада може і повинна спиратись у своїх діях на принцип верховенства права, а неодмінною рисою сильного лідера є здатність діяти ефективно в рамках закону. У разі порушення закону будь-який сильний лідер ризикує швидко втратити легітимність та довіру в очах більшості громадян”, – зазначають дослідники. 

Опитування показало, що 39% респондентів декларують готовність заради особистої свободи та гарантiй дотримання всiх громадянських прав терпіти певнi матерiальнi труднощi, а 23% не готові в обмін на власний добробут поступитися державi часткою своїх прав та громадянських свобод.

Соціологічні спостереження протягом останніх 15 років показують, що вибір між свободою і достатком лишається похідною від оцінки громадянами поточної економічної та політичної ситуації. Цікаво, що в періоди відносної економічної стабільності та розвитку спостерігається звикання до цінності добробуту, а під час і після криз українці починають більше цінувати власну свободу від держави.

Дослідження соціологи проводили з 29 липня до 4 серпня поточного року в усіх регіонах України і Склад макрорегіонів: захід – Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області; центр – Вінницька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області, а також місто Київ; південь – Миколаївська, Одеська, Херсонська області; схід – Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Харківська області., за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Загалом опитали 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фотографія обкладинки: wcu-network.org.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter