Більш ніж третина українців останніми місяцями стикалася з онлайн-шахрайством – опитування

Дата: 16 Липня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні 34% респондентів останніми місяцями стикалися з онлайн-шахрайством, ще близько 6% респондентів віком від 15 років за останні пів року були жертвами кібербулінгу, кібернаклепу або насильства через візуальний контент.

Такі дані 15 липня озвучили під час презентації в Укрінформі результатів загальнонаціонального опитування “Безпека в інтернеті”, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) за ініціативи Міністерства цифрової трансформації разом із МВС та консультативною місією Євросоюзу в Україні.

Джерело: pixabay.com

Як показало дослідження, 92% респондентів віком від 15 років користуються інтернетом щодня, для категорії 12–14 років цей показник є вищим і становить 98%. Серед представників першої категорії 65% почуваються радше незахищеними в онлайні, 12% – незахищеними в онлайні взагалі.

Також опитування продемонструвало, що:

  • 41% українців стикалися в інтернеті з образливими коментарями;
  • 34% – з онлайн-шахрайством;
  • 30% – зі сценами жорсткості;
  • 25% – з образливими діями;
  • 23% – з неприємними або відразливими новинами в онлайні;
  • 21% – з дискримінацією за ознаками віку, статі, етнічного походження;
  • 16% – з рекламою, що спливає, сайтів із порнографією;
  • 13% – із сексуальним переслідуванням і сексуальним контентом.

Водночас у Мінцифрі вважають, що цифри можуть бути заниженими, оскільки серед респондентів були діти 12–14 років, яких опитували через батьків, тож вони могли замовчувати негативний досвід.

За словами заступника голови Консультативної місії ЄС в Україні Фредеріка Веслау, результати дослідження будуть використані та покладені в основу нової політики, що буде розроблена у сфері безпеки в кіберпросторі України з урахуванням сучасних реалій. Це має зменшити ризики та загрози, з якими стикаються користувачі інтернету, передусім діти.  

Опитування проводилося КМІС із 3 березня до 15 квітня 2021 року (польовий етап – з 29 березня до 4 квітня) шляхом телефонного інтерв’ю серед користувачів інтернету у вікових групах 12–14 років та 15 років і старше.

Загалом опитано 2411 респондентів з усіх регіонів України, крім тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей і АР Крим.

За оцінкою КМІС, похибка не перевищує 2,4% у віковій групі від 15 років та 5,5% у віковій групі 12–14 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter