Більше 10% матеріалів українських ЗМІ використовують мову ворожнечі до жителів окупованих територій

Дата: 12 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

13% матеріалів популярних українських онлайн-медіа використовують мову ворожнечі і Практикування агресивних висловлювань, які принижують чи дискредитують людину або групу осіб за ознакою раси (расизм), релігії, статі (сексизм) або сексуальної орієнтації (гомо-, бі-, трансфобія). по відношенню до жителів окупованих території Донецької та Луганської областей, а також анексованого Криму. 

Такі дані дослідження Інститут масової інформації. 

Експерти організації дослідили 15 тисяч матеріалів на сайтах 16 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ з 5 по 9 серпня поточного року.

Експерти організації дослідили 15 тисяч матеріалів на сайтах 16 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ з 5 по 9 серпня поточного року.

Як приклад експерти навели матеріали ТСН щодо фестивалю молоді у непідконтрольній частині Донецької області. 

“Українські медіа не пропустили інфопривід з “ДНР” і активно писали про “брудних рабів” і “обурливу постановку”, – розповідають вони.

Зафіксували дослідники й мову ворожнечі по відношенню до кримчан. Так, на сайті популярного “24 каналу” вийшов матеріал “Голодные понаехавшие, технологии вербовки украинцев и пляж с сюрпризом: новости Крымнаша“, де жителів окупованого Криму називали “ватниками”.

У матеріалах укрїанських медіа знайшли дослідники й мову ворожнечі по відношенню до росіян. Таких матеріалів нарахували 10% від загального обсягу. 

Водночас експерти ІМІ наголошують, що останнім часом медіа намагаються вживати коректну термінологію щодо ромів.

“Уже рідше можна натрапити на “цигани”. Однак деякі ЗМІ вигадують власні неологізми для позначення певної етнічної чи національної групи осіб. Так, експерти ІМІ зафіксували 7% матеріалів, що містили мову ворожнечі щодо національних меншин”, – зауважують автори моніторингу.

Проте деякі медіа продовжують акцентувати увагу  етнічній належності певних осіб, які здійснили правопорушення.

“Так, у читача може скластися хибне уявлення, що всі співвітчизники певних національних груп апріорі є зловмисниками”, – пояснюють експерти.  

Раніше Центр прав людини ZMINA докладно розповідав про те, що таке мова ворожнечі, як вона потрапляє в українські медіа та чим загрожує. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter