Більш як половина українських біженців в Австрії не планують повертатися додому – дослідження

Дата: 07 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Майже 56% українських біженців, які наразі перебувають в Австрії не планують повертатися до України. І ще близько третини не знають чи колись повернуться.

Про це йдеться у дослідженні Австрійського інтеграційного фонду (ÖIF).

Джерело: UNHCR/Maciej Moskwa

Опитування в Австрії на замовлення ÖIF проводилося з квітня по травень 2024 року, респондентами стали 1 358 переміщених українців у віці від 18 до 55 років.

Плани на майбутнє українських біженців значно змінилися: лише 3% респондентів мають у 2024 році конкретні плани щодо повернення в Україну. Це значно менше, ніж у 2022 (30%) та 2023 (13%) роках. І це контрастує з 56%, які наразі не хочуть повертатися”, – зазначають у ÖIF.

За даними фонду, ще 12% опитаних українських біженців заявили, що хочуть повернутися в Україну в певний момент, а 29% – не визначилися.

Наразі в Австрії проживають близько 78 тисяч українських біженців. Близько 44% опитаних українців, за їхніми словами, працевлаштовані.

Порівняльні дані з попередніми роками показують чітке зростання серед українських жінок: якщо у 2022 році працювали 10% українських жінок, то у 2023 році цей показник збільшився приблизно до чверті, а у 2024 році становить 43%”, – йдеться в дослідженні.

За даними опитування, українські жінки найчастіше працюють у сфері прибирання (23%), торгівлі та дистрибуції (14%), охорони здоров’я (12%) та освіти (11%).

Як стверджують в ÖIF, рівень освіти українських біженців в Австрії залишається високим: 75% респондентів мають вищу освіту та високу кваліфікацію для широкого кола галузей. Близько половини опитаних хотіли б, щоб їхня кваліфікація була визнана в Австрії, а 12% вже зробили це успішно.

Крім того, значно зріс рівень володіння німецькою мовою серед переміщених українок – 35,6% опитаних жінок володіють німецькою мовою на рівні B1 або вищому.

Нагадаємо, у січні поточного року аналітичний центр “Соціоконсалтинг” провів дослідження соціальної інтеграції ВПО в Україні та визначив нагальні проблеми в цій сфері. Згідно з результатами опитування, 70% внутрішньо переміщених осіб в Україні планують залишитися на нинішньому місці проживання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter