Білоруський політв’язень намагався вчинити самогубство під час засідання суду

Дата: 01 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У Мінську під час засідання суду намагався порізати собі горло політв’язень Степан Латипов. Чоловіка звинувачують в організації групових дій, що грубо порушують громадський порядок, опорі співробітникам внутрішніх органів, а також у шахрайстві, вчиненому в особливо великому розмірі.

Про це повідомили в правозахисному центрі “Весна”. 

Мінчанина Степана Латипова білоруські силовики затримали 15 вересня минулого року у дворі житлового масиву. Спочатку в ефірі кількох державних телеканалів демонстрували сюжет, де стверджувалося, що Латипова підозрюють в організації незаконного каналу постачання до республіки небезпечних хімікатів і в тому, що він мав намір використовувати отруйні речовини проти співробітників міліції. 

Однак уже на суді з’ясувалося, що офіційно Латипова звинувачують у створенні чату його будинку в телеграмі, майстерні з виготовлення протестної символіки, а також в опорі співробітникам міліції під час затримання 15 вересня. Окрім цього, як директора компанії “Беларбо” його звинуватили у введенні в оману клієнтів під час надання послуг з хімічного захисту рослин. На суді білорус провину не визнав у жодному з інкримінованих йому епізодів.

Під час засідання 1 червня Латипов устав у клітці на лавку й штрикнув собі в горло ручку. Згодом його без свідомості віднесли до карети швидкої та відвезли в лікарню, де мають ввести в штучну кому.

Перед спробою самогубства Латипов прокричав своєму батьку, що після зустрічі з ним до нього приходили силовики: 

“Пообіцяли, що якщо я не визнаю провину, то буде “пресхата” і кримінальні справи проти рідних і сусідів. “Пресхата” в мене вже була, отже ти готуйся”. 

Батько політв’язня повідомив, що з 11 травня його сина тримали в ШІЗО.

Нагадаємо, що нещодавно в Мінську підліток вчинив самогубство після того, як побував на допиті в силовиків. 18-річний Дмитро Стаховський став фігурантом справи щодо “масових заворушень” у серпні минулого року. Як розповів загиблий у передсмертній записці, до вчинку його підштовхнуло переслідування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter