Білоруський диспетчер, який посадив літак з Протасевичем та Сапегою у Мінську, назвав це операцією КДБ

Дата: 09 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Примусова посадка літака Ryanair у Мінську у травні цього року була спецоперацією КДБ, а повідомлення про замінування борту було хибним.

Про це розповів виданню The New York Times колишній диспетчер “Білаеронавігації” Олег Галегов, який і посадив літак. 

Літак, на якому летіли Протасевич та Сапега

Галегов був тією людиною, яка повідомила пілоту, що на борту закладена бомба, і що він з міркувань безпеки повинен зупинити подорож до Вільнюса та приземлитися в Мінську. Влітку диспетчер нелегально перетнув білорусько-польський кордон. Журналісти розповідали, що для цього він взяв відпустку. 

У Польщі Галегов спочатку зв’язався з посольством США, однак там його перенаправили до польських правоохоронців. Їм чоловік розповів, що літак із Протасевичем та Сапегою примусили до посадки. За словами директора Департаменту національної безпеки Польщі Станіслава Заріна, розповідь Галегова свідчить, що у момент посадки на диспетчерській вежі перебував офіцер білоруського управління розвідки та безпеки КДБ, який “взяв під контроль авіадиспетчера”.

Засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича та росіянку Софію Сапегу затримали 23 травня 2021 року.

Роман Протасевич та Софія Сапега. Фото: скріншот відео

NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020-го, після фальсифікації президентських виборів. Режим самопроголошеного Олександра Лукашенка визнав канал екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Влітку обох затриманих перевели під “домашній арешт”. Правозахисники визнали Протасевича та Сапегу, якій загрожує до 6 років в’язниці, політв’язнями. 

Фотографія обкладинки: Юрій Ляшко 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter