Білоруський КДБ розповів, чому затримали українського журналіста

Дата: 20 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Комітет держбезпеки Білорусі заявив, що затриманий в Білорусі український журналіст Павло Шаройко створив агентурну мережу з числа громадян Білорусі, які за винагороду збирали для нього відомості “розвідувального характеру у військово-політичній сфері”.

Про це на брифінгу заявив офіційний представник КДБ Білорусі Дмитро Побяржин, повідомляє портал Tut.by.

Дмитро Побяржин

Білоруський КДБ заявляє, що після затримання Шаройко зізнався, що є співробітником кадрового апарату розвідки і працює під прикриттям в званні полковника.

“З урахуванням досвіду його роботи в якості керівників прес-служби Головного управління розвідки Міноборони, для прикриття йому визначена посада кореспондента Громадської національної телерадіокомпанії України”, – заявив Побяржин.

Стосовно Павла Шаройка порушили кримінальну справу за статтею 358 КК Білорусі “шпигунство” і вирішили застосувати запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, додали в КДБ.

Комітет держбезпеки Білорусі заявляє, що в ході проведення слідчих дій, “було отримано переконливі докази протиправної діяльності, що завдає шкоди національним інтересам Білорусі, а під час обшуку у Шаройка виявлені копії розвідувальних донесень, спрямованих ним раніше в Центр”.

“У результаті Шаройко визнав, що є співробітником кадрового апарату військової розвідки, що працює під прикриттям, а також своє звання – полковник. Він також підтвердив, що координацію його розвідувальної діяльність здійснював співробітник Головного управління розвідки Міноборони Ігор Скворцов, який діяв під прикриттям радника посольства України Білорусі”, – сказав Побяржин. Він додав, що за діяльність, не сумісну з дипломатичним статусом, Скворцов оголошений персоною нон-грата в Білорусі.

17 листопада стало відомо, що в Білорусі правоохоронці затримали власного кореспондента “Українського радіо”, громадянина України Павла Шаройка. Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко у своєму Facebook повідомив, що Шаройка було затримано в Мінську 25 жовтня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter