Білоруській волонтерці, яка допомагала розбирати завали в Бучі, відмовляють у перебуванні в Україні

Дата: 09 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Міграційна служба України відмовляється продовжувати вид на проживання громадянці Білорусі Карині Потьомкіній, яка тривалий час живе в Україні, займається волонтерством і навіть брала участь у розбиранні завалів після окупації Бучі під Києвом, за що отримала грамоту подяки від Бучанської територіальної громади.

Про це повідомив правозахисник, експерт Центру громадських свобод Володимир Яворський.

Фото: Каріна Потьомкіна

За його словами, міграційна служба спочатку війни не працювала, а коли почала працювати, то просто без пояснень відмовилася приймати документи у громадянки Білорусі.

“Під час чергової подачі документів від Карини у неї забрали паспорт, сказали, що вона вчинила адмінправопорушення, бо вид на проживання втратив чинність. Нікого не цікавило, що її провини в цьому нема. А назад повернули документ зі штампом, що зобов’язує її виїхати з країни – фактично мова йде про примусову депортацію. Її вина по суті лише в тому, що вона громадянка Білорусі”, – написав Яворський.

Він нагадує, що уряд України прийняв рішення про чинність українських національних документів на час війни, навіть якщо їхній термін дії закінчився, та зауважує, це, виявляється, не працює для іноземців, котрі опинилися в патовій ситуації.

Правозахисник бачить в цій ситуації порушення прав людини і зауважує, що таких випадків в Україні сьогодні дуже багато.

24 червні керівник служби правової допомоги громадської організації Free Belarus Center Володимир Жбанков підтвердив, що з початком повномасштабного вторгнення громадяни Білорусі не могли оформити документи: 15 травня голова ДМС Наталія Науменко заявляла, що щодо них “була зроблена пауза”, але також вона тоді зазначила, що “міграційна політика щодо білорусів не змінилася”, і у них приймання документів буде поновлено.

Раніше про те, що їй відмовляються продовжувати вид на проживання повідомляла правозахисниця Марія Квіцінська, яка протягом 9 років працювала в різних громадських організаціях України. 

У червні на залізничному вокзалі Києва затримали білоруську громадську активістку Анісію Козлюк, яка виїхала через репресії режиму Олександра Лукашенка і займається в Україні правозахисною і волонтерською діяльністю. Під час перевірки документів на виході із потяга правоохоронці забрали її на додаткову перевірку, під час якої встановили, що у неї закінчився термін легального перебування в Україні.

Завдяки втручанню правозахисників активістку не будуть примусово повертати у Білорусь, але змусили її заплатити штраф.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter