У Києві затримали білоруську правозахисницю Анісію Козлюк

Дата: 24 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Києві на залізничному вокзалі затримали білоруську громадську активістку Анісію Козлюк, яка виїхала через репресії режиму Олександра Лукашенка і нині в Україні займається правозахисною і волонтерською діяльністю.

Про це виданню ZMINA розповіла сама активістка.

Анісія Козлюк (фото з фейсбук-сторінки користувачки Євгенії Долгої)

За її словами, під час перевірки документів на виході із потяга правоохоронці забрали її на додаткову перевірку, під час якої встановили, що у неї закінчився термін легального перебування в Україні.

“У серпні 2021 року я приїхала сюди, рятуючись від політичного переслідування, і з того часу мешкаю в Україні. Я не встигла подати документи на посвідку на проживання, бо неправильно порахувала кількість днів, тому подала документи на продовження терміну легального перебування. 23 лютого я отримала свій паспорт із продовженням терміну перебування до 1 квітня, але далі у зв’язку із воєнним станом документи у білорусів не приймали, а частково почали це робити тільки тепер, у червні, тому я знову готую документи до подання”, – пояснює Анісія Козлюк.

Затримання відбулося о 9-й ранку, і у цей момент дівчина перебуває у відділенні поліції у Солом’янському районі, активістці сказали, що її мають перевезти до Державної міграційної служби для ухвалення якогось рішення щодо подальших дій.

Керівник служби правової допомоги громадської організації Free Belarus Center Володимир Жбанков підтвердив, що з початком повномасштабного вторгнення громадяни Білорусі не могли оформити документи: 15 травня голова ДМС Наталія Науменко заявляла, що щодо них “була зроблена пауза”, але також вона тоді зазначила, що “міграційна політика щодо білорусів не змінилася”, і у них приймання документів буде поновлено.

“Тобто вона (Анісія Козлюк. – Ред.) не мала ніякої можливості продовжити строк свого легального перебування. На цей момент міграційна служба має таку практику, що вони виписують штраф та ставлять печатку в паспорт про примусове повернення, яке потрібно здійснити протягом кількох днів. І немає правової можливості якось це оскаржити”, – каже Володимир Жбанков.

Водночас зараз він працює над тим, щоб продовжити правозахисниці термін легального перебування до того, як ДМС може ухвалити рішення про тимчасове повернення її в Білорусь.

Анісія Козлюк – правозахисниця й волонтерка з Білорусі. До 2019 року працювала у правозахисному центрі «Вясна», згодом також надавала допомогу політв’язням, за свою громадську діяльність потрапляла під арешт.

В Україні Анісія Козлюк займається волонтерством і співпрацює з організацією Free Belarus Center.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter