Білоруські силовики затримали росіянку, фотографія якої під час протестів у країні потрапила на першу шпальту газети

Дата: 28 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Мінську силовики затримали громадянку Росії Віру Цвікевич. Жінку звинувачують в участі у протестах. 

Про це повідомляє правозахисний центр “Вясна”. 

Перша шпальта газети “Комсомольская правда” від 25 серпня 2020 року зі світлиною затриманої росіянки Цвікевич. Фото: телеграм-канал “Правозахисний центр Вясна”

Цвікевич, за даними правозахисників, має посвідку на проживання у республіці. Затримали її за обвинуваченнями в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок або активну участь у них. Санкція інкримінованої росіянці статті передбачає арешт, або обмеження волі терміном від двох до п’яти років, або позбавлення волі терміном до чотирьох років.

Про участь Цвікевич у протестах, ймовірно, дізнались завдяки світлині дівчини від серпня 2020-го, що потрапила на першу шпальту регіонального видання “Комсомольської правди”. Сайт газети у Білорусі нині залишається заблокованим, а після тиску на редакцію медіа взагалі закрило своє представництво у країні.

Цвікевич не єдина росіянка, яку білоруська влада утримує у себе, звинувачуючи в участі у протестах. Російське посольство у республіці переконує, що у в’язницях країни відбувають покарання 346 росіян, а ще 109 перебувають під арештом у СІЗО. Щонайменше 11 людей засудили або ж вони досі чекають на вирок у зв’язку з протестами проти Лукашенка. 

Нагадаємо, що нещодавно у Білорусі суд відправив чоловіка на два роки до колонії за коментарі про вбивство силовика.

За майже два роки, що минули від початку протестів, у сусідній країні нарахували понад 800 політв’язнів.

Фотографія обкладинки: marketing.by

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter